Sunday, June 23, 2024
HomeРегионПетричИнтензивен трафик на Кулата

Интензивен трафик на Кулата

 Гърция въведе облекчения

 

Трафикът на ГКПП “Кулата-Промахон” в неделя все още бе интензивен, но дългите колони от автомобили за влизане в Гърция се стопиха в следобедните часове.
Опашката в неделя сутринта е била около 4 км, но ситуацията към 11,30 часа се е нормализирала.

На пункта работят 4 гишета – две за леки и две за тежкотоварни автомобили.

Чакащите недоумяваха кое налага стриктния контрол на границата, при положение че туристите носят в себе си тестове, QR кодове и ваксинационни паспорти.
Трафикът на ГКПП “Кулата” бе интензивен и на изход за товарни автомобили.

За да не се получава струпване на самия граничен пункт, колите се спират на около километър и половина преди границата.
Само два километра преди пункта, малко преди да бъде пропуснат в близост до границата, Михалис от Румъния разказа пред БТА, че чакането е продължило близо два часа. Той сподели, че всяка година почива в Гърция, но досега е пътувал със самолет. Тази година е на почивка със съпругата си и бебето им, затова са решили да пътуват с кола. Категоричен е обаче, че за следващата почивка не би тръгнал с автомобил.
На влизане в Република Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, направена преди не по-малко от 14 дни, съобщават от Главна дирекция “Гранична полиция”. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.
Считано от 19 юни, Гърция ще допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за Ковид-19 на хартиен носител, съобщи гръцкото Министерство на туризма, цитирано в съобщение от МВнР. Документът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6.

RELATED ARTICLES

Most Popular