Обрат! Няма завишени норми на живак във водата на Копривлен и Ново Лески

Няма завишени норми на живак в питейната вода в хаджидимовските села Копривлен и Ново Лески. Това заявиха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград след извършени повторни проби на водата.

Първоначално бе съобщено, че при планово изследване на водата в двете села лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели завишени норми на живак в нея. В село Копривлен отклонението е било незначително, но в село Ново Лески резултатът е четири пъти над нормата. Управителят на водното дружество инж. Росица Димитрова моментално е сигнализирала РЗИ в Благоевград и е издала заповед водата да не се ползва за пиене, миене и готвене, като за населението са осигурени водоноски.

Експерти от РЗИ направиха второ водонабиране от двата източника и са изпратили пробите в София. “Взехме проби, но всичко е в норма. Най-вероятно има грешка при първото вземане на пробите”, заяви началникът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Очаква се в понеделник да отпадне забраната за ползване на питейната вода в двете села, а хората вече са уведомени, че опасност няма.