Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградИскат спешно удължаване на АМ „Струма“

Искат спешно удължаване на АМ „Струма“

3000 души са подкрепили подписката, целта е разделянето на автомобилните потоци

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над 3000 подписа, като настояват за незабавно удължаване на АМ Струма до разклона за Симитли и Банско. Искането вече е изпратено в Министерски съвет, министерствата на регионалното развитие, екологията, транспорта, икономика, както и до агенция “Пътна инфраструктура”. Това съобщават от сдружение “Бъдеще за човека, спорта и туризма в Кресненското дефиле”.

Подписката е в резултат на опасения от големи задръствания на стеснението преди разклона за Симитли и Банско, като колоните могат да стигнат и до тунела Железница.

Инициативата е подкрепена от общините Симитли, Кресна, Банско и Разлог, както и от “Българска асоциация на пострадалите при катастрофи”. От асоциацията смятат, че ако остане сегашната организация на движение, има реална опасността от тежки катастрофи.

Удължаването е лесно осъществимо, посочват от сдружението, защото става въпрос само за около 400 метра и няма нужда от сложни технически решения. За това трасе вече има избран изпълнител и осигурено финансиране.

Трасето може да е готово в рамките на 3 месеца, без да се спира движението, смятат експерти от БАЗК. Реализацията ще даде възможност за разделяне на автомобилните потоци на този към Гърция и Предела, Разлог и Банско и към туристическите центрове по поречието на река Места. Така ще се избегне тапата, която се образува след като български, румънски, сръбски, македонски и други туристи тръгнат към Гърция.

В подписката се настоява още за незабавно стартиране на изграждането на АМ “Струма” от Кресна до Симитли по т. нар. Източен вариант – Г 10-50.

От Министерство на регионалното развитие Министерство на екологията, Министерство на транспорта и Агенция “Пътна инфраструктура” са ускорили процедурите, след което дойде и разрешението от Брюксел, посочват още от сдружението.

Като заключение, те изразяват надежди за незабавно изграждане на трасето, с цел намаляване на катастрофите и трафика.

Припомняме, че в началото на март Европейската комисия разреши изграждането на платното от Кулата към София извън Кресненското дефиле по Източен вариант – Г 10.50, като беше предвидено да се работи и по второ трасе извън дефилето в посока София-Кулата.

Допълнително, миналата година сдружението събра над 6000 подписа, изпратени до Министерски съвет, Европейската комисия, Бернската конвенция, Урсула фон дер Лайен, както и до четирима еврокомисари и българските евродепутати. В писма, които са придружавали подписката, е било описана ситуацията по Кресненското дефиле, където често жителите на региона са свидетели на катастрофи.

RELATED ARTICLES

Most Popular