„Кабел САТ Запад” иска помощ от омбудсмана Мая Манолова: Молим да се застъпите за правата на гражданите, проверете има ли нарушения на МВР по време на акцията на 13 юни

  • IT специалистът Благовест Караканов отведен с белезници при операцията, пречел на проверяващите

  • Комисар Явор Колев: ГДБОП не е спирала разпространението на интернет в регионите на акцията

 

„Кабел САТ Запад” ООД и граждани поискаха помощ от омбудсмана Мая Манолова заради наложеното пълно информационно затъмнение след операцията на ГДБОП и жандармерията срещу регионалната телевизия и доставчик на телевизия и интернет. Подписката стартира в петък преди обед.

Офисите на телевицията в Дупница след акцията. Снимки: ФЕЙСБУК

В писмото относно нарушаването на правата на гражданите пише: „Днес, 13 юни 2019 г., в офисите на „Кабел Сат Запад”, беше проведена специализирана акция на ГДБОП, съвместно с КРС и НАП. При провеждане на акцията бяхме уведомени, че тя има за цел да провери разпространяват ли се тв програми без уредени авторски права и ощетява ли се държавната хазна. От офисите беше иззета техника на „Кабел Сат-Запад“ ООД, включително и такава, от която се излъчват тв програми с уредени авторски права, и такава, която се използва за разпространение на интернет до крайни абонати. В резултат на тези непонятни за нас действия на държавата, в лицето на служителите на ГДБОП, нашите абонати останаха без достъп до каквито и да е тв програми, за които заплащаме лицензионни права по договор.

В момента сме поставени в невъзможност да осъществяваме дейността си и нарушаваме както договорите си с абонатите, така и договорите с нашите контрагенти – доставчици на съдържание. Повод за писмото обаче не са финансовите и репутационни загуби, които търпим от абсолютно недоказаното обвинение в „пиратстване“.

Олег Здравков

Повод за писмото са гражданите, които, считано от днес и за неопределено време, остават без телевизия и нямат достъп до интернет. Те са лишени от правото си на достъп до информация.
Моля за намеса от Ваша страна в качеството Ви на Омбудсман на Република България и в рамките на правомощията Ви, определени от закона, да се застъпите за правата на гражданите, като проверите има ли допуснати нарушения от органите на МВР по време на акцията на 13 юни 2019 г. в офисите на „Кабел Сат-Запад“ ООД. В случай че се установят такива нарушения, ние ще претендираме незабавно връщане на иззетата ни техника, за да можем да възстановим излъчваните тв програми и достъпа на абонатите ни до интернет, с което да продължаваме да осигуряваме правото на достъп до информация на гражданите”.

 

Както писахме, в четвъртък в офисите на „Кабел Сат-Запад“ в Благоевград, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил беше проведена акция на ГДБОП и жандармерията. Операцията продължи часове наред. 
В края на деня за 24 часа е задържан един от служителите от техническото звено на оператора в Дупница. IT специалистът Благовест Караканов е отведен с белезници. На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че компютърният специалист опитал да попречи на проверката на НАП, като изключил касовия апарат.

Междувременно от кабелния оператор съобщиха стряскащи факти за акцията на ГДБОП. Служители обясниха пред „Вяра”, че проверяващите буквално нахлули в офисите на оператора. В Дупница униформените са влезли, прескачайки стъклените витрини на касите във фоайето в офиса. След това, чупейки стъклена врата, продължили с обиските на помещенията. За да влязат в станцията, където се помещава апаратурата и техниката, полицаите разбили стената и метална врата.
Огромна част от техниката, на стойност милиони левове, е отнета. Отнет е и компютърът, на който се правят новините и предаванията на регионалната телевизия.

Служителите са държани часове наред като заложници, без да могат да отговарят на телефонните позвънявания. Едва към 17 часа им е осигурена храна, а към 23 часа вечерта са освободени да напуснат работните си места.

Валентин Иванов

В помещенията е погром. Всичко е изпочупено, включително и в апаратната, иззети са компютри. Това са толкова години труд. Такова нещо не е било. Не можеше ли по-цивилизовано да се направи тази проверка, коментира един от служителите в Дупница. „Подписката е инициирана от собствениците. Събираме я, защото хората не знаят, че тук има проблеми, интересуват се, идват да питат защо няма кабелна телевизия. Те също като нас искат да има кабелна телевизия”, каза репортерът Валентин Иванов, който в петък беше ангажиран с подписката. „Беше страшно. Аз съм мъжко момиче, но ви казвам – беше страшно. До 23,30 тече проверката. Търсиха… Явно не намериха това, което търсеха, и така. Има досъдебно производство и е по-добре засега да не говоря повече, за да не стане по-лошо. Вярвате ли ми, че съм съсипана. Не съм спала и в момента се чувствам… Не знам как се и държа. Имаме и задържан колега”, каза една от касиерките за „Вяра”. Шефът на кабелния оператор в Дупница Александър Цегриловски предпочете да не коментира случилото се.

 

Не по-малко възмутени бяха абонатите на „Кабел Сат-Запад“. Потребители масово изразяваха възмущението си в интернет. Недоволството си не скри и дупничанинът Олег Здравков, който в петък бе дошъл в офиса на телевизията, за да разбере какво се случва. „Много съм ядосан. Дойдох да видя за какво спират телевизията. Те могат да си правят разследвания, това си е техен проблем, но не могат да спират телевизията на половин България. Как ще спират телевизията? Виновни са тия отгоре, които са изпратили жандармерията”, каза Здравков.

Припомняме, че заради отнета част от техниката на „Кабел САТ-Запад”, с която се осигуряват мрежата и сигналът за телевизия и интернет, от четвъртък по обед хиляди абонати останаха без телевизия, а по-късно вечерта беше спрян и достъпът до интернет. Това блокира работата на редица институции.

В петък операторът започна постепенното връщане на интернет сигнала. В последния работен ден служителите на „Кабел САТ-Запад” работеха за възстановяване на сигнала на телевизиите и интернета, почистваха офисите от нанесените поражения по време на операцията.

Междувременно от Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ излязоха с декларация. В нея се казва: „Ювелирната акция на ГДБОП е репресия срещу малките кабелни оператори, която под благовидния предлог за борба с корупцията всъщност защитава корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури“. Според сдружението големите потърпевши от акцията са обикновените хора, които са останали през 21-ви век в страна – членка на ЕС, без телевизия и интернет.

“Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции”, категорични са от „Клуб 2000“.

В декларацията се казва още, че спирането на интернет е блокирало дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, че бизнесът е парализиран и че граждани вече се самоорганизират за протести.

„Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ”, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т.е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна – членка на ЕС, посочват от организацията.

От „Клуб 2000“ предупреждават и че предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които са инспирирали и допуснали това срамно посегателство.

От „Кабел Сат-Запад“ ООД излязоха с обръщение до клиентите и партньорите.

„Кабел Сат-Запад“ ООД се извинява на всички свои клиенти и партньори, че от 13.06.2019 г. за неопределено време няма да може да разпространява телевизия и интернет в редица населени места в Югозападна България, където оперира. Причината за това е акция на правоохранителни органи, при която бе демонтирана и отнесена в неизвестна посока цялата ни техника, без която няма как да осъществяваме дейността си. Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 години и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания. Ние сме един от големите работодатели и данъкоплатци в региона. За този четвърт век никога не сме били уличавани в каквито и да било нарушения, а офисите ни са на главните улици, пред очите на всички. Съжаляваме, че най-голямата жертва на случилото се са нашите клиенти – граждани и фирми, които остават в страна – членка на ЕС, през 21-ви век без телевизия и интернет. Това според нас е недопустимо и нарушава основно човешко право на достъп до информация. Засегнати са също банкови институции, учреждения и общински администрации, чиято дейност в следващите дни ще бъде силно затруднена. На риск ще бъдат подложени животът и здравето на хората в малки населени места, за които комуникацията през интернет е единствена и безалтернативна. Инициаторите на тази акция следва да си дават сметка за последствията. Ние призоваваме гражданите към спокойствие и категорично се разграничаваме от появилите се призиви за гражданско неподчинение, блокади и размирици. Искрено се надяваме, че атаката срещу нас не е с цел обслужване на корпоративните интереси на нашите конкуренти и доставчици. Адвокатите ни са предприели вече съответни действия за връщане на отнетата техника, за да възстановим дейността си в най-скоро време. Разчитаме, че медиите, с които през десетилетията сме били в отлични отношения, няма да си позволят да разпространяват по отношение на „Кабел Сат -Запад“ неправомерна, преувеличена или преиначена информация”.

 

От „Кабел Сат-Запад“ съобщават още на своите клиенти, че са възстановили голяма част от цифровите канали в районите на Дупница и Кюстендил. „Нашите екипи по места продължават да работят. Пълното възстановяване на каналите в района на Гоце Делчев също продължава, аналогов сигнал има, скоро ще има и цифрови канали. Важна техника за интернета в Неврокопско се очаква да пристигне още тази нощ. Тя ще бъде монтирана и пусната, така че абонатите да имат нормален достъп до интернет”, се казва в съобщението на оператора.

ГДБОП не е спирала разпространението на интернет в регионите, в които беше проведена акция срещу кабелни оператори, разпространяващи незаконно телевизионни програми. Това съобщи в събота комисар Явор Колев, началник-отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Той допълни, че разследването по случая продължава.

„Тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български национални телевизионни програми, само за тези програми са над 10 500 000 лв. Предмет на изземването са били само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземвани такива устройства“, заяви Колев.

Колев допълни, че акциите на ГДБОП са срещу пиратското съдържание в интернет: „ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от далечната 98 г. Тогава пиратството по кабелните мрежи беше 100%. Сега в момента виждаме, че от 2 млн. и близо 400 хиляди абонати на кабелната телевизия са обхванати около 50-60% легално разпространение на телевизионни програми“.

Темата беше коментирана и от МВР шефа Младен Маринов.

Целта на акцията в кабелните телевизии е тези, които искат да  спазват закона, да приведат дейността си в съответствие с него, каза той.

„Опити за провокация на обществено недоволство, свързано с внушения, че вследствие на нашите операции няма доставка и на интернет, което не е вярно, тъй като нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която дава възможност да се излъчват незаконно телевизионни програми и продукции. Тези, които го правят незаконно, тяхната дейност ще бъде преустановена. Които в рамките на това време влязат в рамките на закона, естествено, към тях нямаме забележки“, каза Маринов.

На брифинг ден след спецакцията говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, съобщи, че от общо 2,4 милиона потребители

на телевизионни програми 700 хиляди от тях са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. „Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен, според нас, действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално-следствени действия в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, заяви тя.

„Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост, реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, подчерта Румяна Арнаудова.

„Претърсванията са извършени с предварително разрешение на окръжните съдилища“, съобщи тя. „В Благоевградския регион започна разследване по повод дейността на две кабелни телевизии, които разпространяват телевизионни програми в почти цяла Югозападна България“, съобщи още Арнаудова.

Тя допълни, че по предварителна информация, която към момента се потвърждава, стойността на щетите само на три телевизии – БТВ, Нова телевизия и HBO, е 10 млн. и 524 хил. лева. „Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети. Въпрос на доказване е конкретният размер на действително причинените вреди“, коментира Арнаудова. Румяна Арнаудова уточни още, че няма задържани собственици на кабелни телевизии.

В спецакцията са били включени общо 8 екипа, в които участие са взели служители на ГДБОП и Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията.

“Проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа”, заяви представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост. Той поясни, че екипът на европейската полицейска служба е в страната ни, за да подкрепи колегите си от отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП и да подпомогне акциите с доставените два мобилни офиса. “Възхитени сме от работата на колегите от “Киберпрестъпност” и планираме да организираме обучение в Европол с тяхно участие като обучители”, коментира Чинару.

 

Жандармерия обискира офисите на “Кабел САТ Запад” в Дупница, Кюстендил, Благоевград и Гоце Делчев