Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияКабинетът търси машини за гласуване, ще трябват 13 000

Кабинетът търси машини за гласуване, ще трябват 13 000

 

23-12-02-stefan-yanev„Министерският съвет има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване”, каза вицепремиерът Стефан Янев. Работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите парламентарни избори на 26 март, проведе първото си заседание.

„Вероятно ще са необходими около 13 хиляди машини за гласуване”, каза Янев, но не уточни дали те ще бъдат купувани, или наемани.

Машинно гласуване ще има и в чужбина и от ЦИК са потвърдили, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

„Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, който би могъл да го направи, ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина”, допълни Янев.

МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите, каза вицепремиерът.

На първото си заседание служебният кабинет на Огнян Герджиков одобри разходите за предсрочните избори, които по първоначалните сметки щяха да струват близо 30 млн. лв.

 

снимки

Вицепремиерът Стефан Янев проведе заседание на работната група за изборите.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular