Китайски лагери промиват мозъците на стотици хиляди уйгури, сочат документи

Систематичното промиване на мозъци на стотици хиляди уйгури в мрежа от лагери в северозападната китайска провинция Синцзян, описано в официални документи, предизвика размяна на остри дипломатически реплики между Китай, САЩ и авторитетни медии.

Данните, получени от Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ), са от документи, придобити в хода на разследване на 17 медии, сред тях “Ню Йорк таймс”, “Монд” и “Ел Паис”. Предаването “Панорама” на британския обществен оператор Би Би Си също е получило достъп до тях.

Документите обрисуват системата, по която уйгурите в лагерите са заключвани в изградените в последните 3 години лагери, индоктринирани и наказвани. Само за седмица през 2017 г. това се е случило с 15 хил. души, а отбелязани като подлежащи на следене са 1.8 млн. души само защото са си инсталирали приложение за споделяне на данни Zapya на телефона си (преди месеци холандски програмист откри база данни с 2.6 млн. набелязани и следени). Задържанията могат да се случват на базата на алгоритми, обяснява ICIJ.

Всичко да се контролира

Т.нар. The China Cables съдържат и бележка, изпратена през 2017 г. от тогавашен заместник-секретар на комунистическата партия в Синцзян, инструктира управляващите лагерите, че трябва да ги управляват като затвори с високи мерки за сигурност, със строга дисциплина, наказания и без бягства.

 

Нужно е, напротив, управата да “насърчава разкаянието и признанието”, както и “истинската трансформация на учещите” (която да бъде поощрявана) и да направи изучаването на мандарин “главен приоритет” заедно с идеологическото образование. Нещо повече, необходимо е да се гарантира “пълно видеопокритие на спалните помещения и класните стаи без слепи зони”.

 

Всичко в живота на задържаните трябва да се контролира – строго определено място на леглото, точно определено място в клас, “фиксирана позиция при работата за придобиване на умения и е строго забранено да се променя.” Изисквания за “дисциплина” има дори за “ставане, проверка за присъствие, измиване, ходене до тоалетната, организация и поддържане на ред, хранене, учене, спане, затваряне на вратата и т.н.”.

 

“Трябваше да говорим по високоговорител, за да получим разрешение да отидем до тоалетната”, обяснява някога задържаната Гулбакар Джалилова. По думите й е имало само 10 минути всеки час, в които хората в нейната килия можело да ходят до тоалетната. “Някои от нас успяваха да отидат за това време, други – не.”

“Светът мълчи за лагерите”

 

Новият съветник по националната сигурност на САЩ Робърт О’Брайън отправи критики срещу мълчанието на останалата част от света за действията на Китай. О’Брайън зададе и въпроса дали останалата част от света ще запази мълчание и в случай че Пекин смаже продемократичните протести в Хонконг така, както тези на площад „Тянанмън” преди 30 години.

 

Съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп се срещна с журналисти и отговори на въпроси на Международния форум по сигурността в Халифакс. О’Брайън направи това изявление в момент, когато САЩ и Китай са в търговска война. Според него администрацията на Тръмп не е запазила мълчание по въпроса с китайските лагери, отбелязва АП.

Посланикът на Китай във Великобритания Лю Сяомин нарече информацията “фалшиви новини”. Пекин настоява от години, че центровете са за “образование и обучение”. Тази теза се застъпваше дори когато ООН обяви, че недвусмислени данни говорят за задържането на поне милион мюсюлмани, повечето уйгури. Освен това, смята посланикът, мерките в центровете са опазили местните и не е имало нито една терористична атака в Синцзян от три години, а регионът “се наслаждава на социална стабилност и единство между етническите групи”. “Хората там водят щастлив живот и имат много по-силно усещане за удовлетвореност и сигурност”.

Според правозащитната организация “Хюмън райтс уоч” е нужна прокурорска проверка след тези доказателства, тъй като те показват “грубо нарушение на човешките права”. “Мисля, че е справедливо да се опише всеки задържан като подложен най-малкото на психологическо насилие, защото буквално не знаят колко време ще бъдат там”, смята Софи Ричардсън, директор за Китай в организацията. За “Ал Джазира” адвокатът Арсалан Ифтихар казва, че става дума за “система за етническо прочистване като при Оруел”, имайки предвид романа му “1984 г.”.

 

В съобщението на ICIJ, с което се разказва за The China Cables, е цитиран германският академик Адриан Ценц, който отива още по-далеч. “Масовите задържания в Китай са вероятно най-интензивното принудително социално инженерство от края на Културната революция насам”, казва той. Друго негово твърдение: “Вероятно това е най-масовото затваряне на етнорелигиозни малцинства от Холокоста насам.”/ dnevnik.bg