Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятКитайски лагери промиват мозъците на стотици хиляди уйгури, сочат документи

Китайски лагери промиват мозъците на стотици хиляди уйгури, сочат документи

Систематичното промиване на мозъци на стотици хиляди уйгури в мрежа от лагери в северозападната китайска провинция Синцзян, описано в официални документи, предизвика размяна на остри дипломатически реплики между Китай, САЩ и авторитетни медии.

Данните, получени от Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ), са от документи, придобити в хода на разследване на 17 медии, сред тях “Ню Йорк таймс”, “Монд” и “Ел Паис”. Предаването “Панорама” на британския обществен оператор Би Би Си също е получило достъп до тях.

Документите обрисуват системата, по която уйгурите в лагерите са заключвани в изградените в последните 3 години лагери, индоктринирани и наказвани. Само за седмица през 2017 г. това се е случило с 15 хил. души, а отбелязани като подлежащи на следене са 1.8 млн. души само защото са си инсталирали приложение за споделяне на данни Zapya на телефона си (преди месеци холандски програмист откри база данни с 2.6 млн. набелязани и следени). Задържанията могат да се случват на базата на алгоритми, обяснява ICIJ.

Всичко да се контролира

Т.нар. The China Cables съдържат и бележка, изпратена през 2017 г. от тогавашен заместник-секретар на комунистическата партия в Синцзян, инструктира управляващите лагерите, че трябва да ги управляват като затвори с високи мерки за сигурност, със строга дисциплина, наказания и без бягства.

 

Нужно е, напротив, управата да “насърчава разкаянието и признанието”, както и “истинската трансформация на учещите” (която да бъде поощрявана) и да направи изучаването на мандарин “главен приоритет” заедно с идеологическото образование. Нещо повече, необходимо е да се гарантира “пълно видеопокритие на спалните помещения и класните стаи без слепи зони”.

 

Всичко в живота на задържаните трябва да се контролира – строго определено място на леглото, точно определено място в клас, “фиксирана позиция при работата за придобиване на умения и е строго забранено да се променя.” Изисквания за “дисциплина” има дори за “ставане, проверка за присъствие, измиване, ходене до тоалетната, организация и поддържане на ред, хранене, учене, спане, затваряне на вратата и т.н.”.

 

“Трябваше да говорим по високоговорител, за да получим разрешение да отидем до тоалетната”, обяснява някога задържаната Гулбакар Джалилова. По думите й е имало само 10 минути всеки час, в които хората в нейната килия можело да ходят до тоалетната. “Някои от нас успяваха да отидат за това време, други – не.”

“Светът мълчи за лагерите”

 

Новият съветник по националната сигурност на САЩ Робърт О’Брайън отправи критики срещу мълчанието на останалата част от света за действията на Китай. О’Брайън зададе и въпроса дали останалата част от света ще запази мълчание и в случай че Пекин смаже продемократичните протести в Хонконг така, както тези на площад „Тянанмън” преди 30 години.

 

Съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп се срещна с журналисти и отговори на въпроси на Международния форум по сигурността в Халифакс. О’Брайън направи това изявление в момент, когато САЩ и Китай са в търговска война. Според него администрацията на Тръмп не е запазила мълчание по въпроса с китайските лагери, отбелязва АП.

Посланикът на Китай във Великобритания Лю Сяомин нарече информацията “фалшиви новини”. Пекин настоява от години, че центровете са за “образование и обучение”. Тази теза се застъпваше дори когато ООН обяви, че недвусмислени данни говорят за задържането на поне милион мюсюлмани, повечето уйгури. Освен това, смята посланикът, мерките в центровете са опазили местните и не е имало нито една терористична атака в Синцзян от три години, а регионът “се наслаждава на социална стабилност и единство между етническите групи”. “Хората там водят щастлив живот и имат много по-силно усещане за удовлетвореност и сигурност”.

Според правозащитната организация “Хюмън райтс уоч” е нужна прокурорска проверка след тези доказателства, тъй като те показват “грубо нарушение на човешките права”. “Мисля, че е справедливо да се опише всеки задържан като подложен най-малкото на психологическо насилие, защото буквално не знаят колко време ще бъдат там”, смята Софи Ричардсън, директор за Китай в организацията. За “Ал Джазира” адвокатът Арсалан Ифтихар казва, че става дума за “система за етническо прочистване като при Оруел”, имайки предвид романа му “1984 г.”.

 

В съобщението на ICIJ, с което се разказва за The China Cables, е цитиран германският академик Адриан Ценц, който отива още по-далеч. “Масовите задържания в Китай са вероятно най-интензивното принудително социално инженерство от края на Културната революция насам”, казва той. Друго негово твърдение: “Вероятно това е най-масовото затваряне на етнорелигиозни малцинства от Холокоста насам.”/ dnevnik.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular