Кметът Джоргов: Търсят се средства за реставрацията на синагогата

В момента търсим средства за финансиране на проекта за реставрация на синагогата в Самоков. Колегите от предходната администрация са възложили проектиране, ние на практика имаме готов проект, който от няколко месеца е за съгласуване от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКН) към Министерството на културата. Това каза пред журналисти в Самоков кметът на общината инж. Ангел Джоргов след проведена среща с посланика на Държавата Израел Йоси Леви Сфари. При посещението си посланикът се е запознал с проекта за реставрация на сградата.

Кметът посочи, че се надява скоро да започне реализацията на проекта. „Последните няколко месеца ние работим и търсим всякакви механизми за финансиране за този проект или поне на по-голямата част“, каза той.  В синагогата ще бъде направен подземен етаж,  по този начин да няма да се наруши обемно-пространственото възприятие на основната сграда като културен център и там ще има музей, посочи още кметът.

Той каза, че според проекта за реставрация основната зала ще бъде за събития. Кметът посочи, че общинската администрация търси възможности за финансиране, като вече е намерила партньор в лицето на посолството на Държавата Израел.

По думите му реставрацията на сградата ще допринесе за развитие на туризма в общината, по този начин ще се привлекат и израелски туристи, които са неизменна част от гостуващите в курортен комплекс „Боровец“.

Кметът каза, че синагогата е важен културно-исторически паметник, който може да бъде добро попълнение към туристическата визитка на община Самоков.

Синагогата в Самоков е издигната по плановете на Бет Амикдаша. Състои се от молитвен салон и пристройка на два етажа. Железните розети за прозорците били изработени в Пловдив. Молитвената зала била украсена с богат дърворезбен таван с орнаментални фризове. Овалните стенописни пана с букети и пейзажът в олтарната ниша свидетелстват за общия художествен вкус сред жителите на Самоков през XIX в. /БТА