Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилКрай на сагата с ремонта на многовековния Кадин мост

Край на сагата с ремонта на многовековния Кадин мост

Върховният административен съд се е произнесъл окончателно по спора между Община Невестино и Министерство на културата, касаещ извършения ремонт на изградения през XV век Кадин мост. Това съобщиха от Административен съд – Кюстендил. ВАС потвръждава решението на Административен съд – Кюстендил, постановено по дело, образувано по жалба на община Невестино срещу отказ на министъра на културата, обективиран в становище за съгласуване на екзекутивна документация и искане за въвеждане в експлоатация на ремонтирания обект.

Става въпрос за “Рехабилитация и консервация на Кадин мост над река Струма“, село Невестино – Настилково оформяне; части: Архитектура и Конструктивно становище, като преписката е изпратена на административния орган за произнасяне по искането за съгласуване, съобразно указанията по тълкуването и прилагането на закона.

В мотивите на ВАС се сочи: “Решението на Административен съд – Кюстендил е валидно, допустимо и правилно. Налице е пълно изложение относно установените по делото фактически положения, релевантни за спора. Посочено е въз основа на кои доказателства са приети за установени фактическите положения. При надлежно установената фактическа обстановка административният съд е извел единствено правилния и логичен извод за незаконосъобразност на оспорения пред него отказ. Обжалваното решение е постановено и при правилно приложение на материалния закон“.

В мотивите се сочи още, че по делото е безспорно, че процесният обект е със статут на единична недвижима културна ценност, с категория “национално значение“ като народна старина и като архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието. Административен съд – Кюстендил правилно е преценил, че в настоящия случай е нарушено изискването на чл. 84, ал.13 от Закона за културното наследство за наличието на мотиви за отказа за съгласуване, поради което обосновано е направил извод, че липсата им не само, че нарушава правото на защита на заявителя, но препятства преценката за цялостната законосъобразност на акта.  Решението на ВАС е окончателно./Focus

RELATED ARTICLES

Most Popular