П. Дангов си поставя оценка “Добър” 4 за справянето със снежната криза

Първан Дангов

Критично остава положението в Тополница, детските градини в Червен брег и в бившия завод „Хо Ши Мин“ останаха затворени в понеделник

Положението в общината след обилния снеговалеж беше критично, но не позволихме да стане бедствено. Това каза кметът на Дупница Първан Дангов на пресконференция за последиците от влошаването на времето и реакцията на институциите и фирмите за справянето с проблема. „За двата дни – събота и неделя, след като рязко се влоши времето, сме получили над 90 сигнала, свързани с нарушено водоснабдяване, паднали клони на дървета, нарушено електроподаване на сгради и домакинства. Сигналите бяха за изцяло прекъснато ел. захранване в селата Червен брег, Яхиново, Крайници, Джерман, Грамаде и Палатово и частично за Дупница. Надявам да е отстранена аварията в Червен брег, само там снощи бяха без ток, защото бяха аварирали два трафопоста. В Крайници още в неделя бе възстановено електрозахранването. Най-критично е положението в Тополница. Там от събота няма ток и вода, защото помпата не може да работи. В Червен брег 80 % от населението беше без ток“, каза Дангов.

Кметът подчерта, че училищата и детските градини в общината работят нормално. Изключение правят две групи – в детската градина в Червен брег и във филиала в бившия завод „Хо Ши Мин“ в града, където заради голяма авария, свързана с електроподаването на околни предприятия, няма ток. След потърсена помощ в две от училищата („Св. св. Кирил и Методий“ и „Неофит Рилски“) е изпратена техника, за да почисти от снега входовете и дворовете.

„Интересна е ситуацията в Палатово. Там имаме съмнения за умишлени действия от страна на предишния кметски наместник Христо Костадинов, който знае, че сега вероятно няма да бъде избран. Той и други хора, на които ще спестя имената, са си позволили дапипат съоръженията и е спряно водоснабдяването. Ще бъде направена вътрешна проверка и ако се установят злоумишлени действия, ще бъдат предприети съответните законни действия“, заяви Първан Дангов.

Той коментира и работата на снегопочистващата фирма, която по думите му сега е работила по друг начин и това е резултат от упражнявания контрол. Отправен бе упрек към досегашната дейност на заетите в отдел “Екология”, които по думите на градоначалника не са извършвали регулярно окастряне на дърветата. Това пък довело до множеството паднали клони от снега. Стана ясно още, че предстои обход на еколозите, включително и в селата, за да се установи къде има дървета, подлежащи на окастряне. До края на седмицата ще бъде свикан и кризисният щаб, за да се направят анализ и съответните изводи, както и да се даде информация за ресурсите на ведомствата с цел по-ефективно управление на кризите.

Градоначалникът се извини на останалите без ток и вода за неудобствата и благодари за съдействието на началника на пожарната Атанас Атанасов, началника на полицията Васил Йоцов и на Борислав Стойов, отговарящ за региона от „Електрохолд“. Той постави оценка “Добър” 4, за начина по който Общината е реагирала на кризата.