Кранове на водопроводи гърмят като бомби в Перник, ВиК шефът Иван Витанов: Предричам пик на авариите в неделя

 

Кметът на Мещица Деян Станимиров благодари на Вяра Церовска за адекватната й реакция по време на бунтовете в селото

Андрей Стойчев: В Лесковец още нямаме вода

26-07-01-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5
Срещата на селските кметове от община Перник, на която водата бе основната тема за станалия дебат

Перник да се стяга за масови аварии по ВиК мрежата в неделя, заради повишените температури крановете започнаха да гърмят на всеки час. За опасността предупреди ВиК шефът Иван Витанов на среща с кметските наместници по селата. Нарушенията във водоснабдяването на някои от малките населени места в община Перник и множеството аварии след студовете бяха основната тема, дискутирана от кметовете на малките населени места в община Перник вчера. В работата й взеха участие и кметът на Перник д-р Вяра Церовска, заместниците й Владислав Караилиев и Севделина Ковачева и секретарят на общината Радослава Манова.

В момента водоподаването в община Перник е нормализирано, заяви директорът на ВиК – Перник, инж. Иван Витанов, който присъства на срещата по покана на градоначалника д-р Вяра Церовска. Той обясни, че причината за липсата на питейна вода в някои квартали на града и в някои от селата се крие в множеството аварии. Възникналите сривове се дължат на много замръзвания на водопровода. „Когато се повишиха температурите и се размразиха водопроводите, крановете започнаха да гърмят, така че не само имаше много аварии, но се стигна и до загуба на питейна вода“, обясни ВиК шефът. Витанов допълни, че със специални уреди на дружеството и с помощта на софийска фирма, която има много по-съвременна и модерна техника, в момента се обследва цялата водопроводната мрежа в общината, която е с дължина над 230 км и е много стара. „Започнахме да обследваме водещите водопроводи към града, от пречиствателната станция до градските резервоари и там вече проблеми няма. Имаме съмнения, че някъде има скрита авария, което е най-лошият вариант, защото се губи вода“, заяви Витанов. Той изрази и притеснение как ще издържи мрежата в неделя, защото тогава консумацията е върхова. Надява се дотогава аварията да е открита и отстранена.

По отношение на проблема, довел и до протести в село Мещица, управителят на пернишкото ВиК дружество допълни, че там вече има вода.

„Изграденият 500-кубиков резервоар вече е хлориран, днес ще го изпуснем, за да го измием, след което предстои да го напълним за експлоатация и ще започне да работи в най-кратки срокове, за да обезпечим Мещица с вода“, обясни още Витанов.

Кметът на Мещица Деян Станимиров пък благодари специално на кмета на общината Вяра Церовска за бързата й и адекватна реакция по време на бунтовете на местните, които блокираха за кратко пътя към Сърбия миналия петък.

„След пристигането на г-жа Церовска хората се успокоиха и напрежението спадна“, сподели Станимиров.

„Изграждането на водния цикъл в Перник ще реши генерално проблема“, коментира Вяра Церовска и изрази надежда реализацията на проекта да започне скоро.

На срещата кметът на село Лесковец Андрей Стойчев обаче категорично заяви, че в неговото село все още няма вода. „Проблемът там е от четвъртък и ние очакваме адекватно решение на ВиК, защото напрежението е голямо и хората са много изнервени“, коментира Стойчев.