Кърджалийската фирма „НАР” укрепва бреговете на р. Горещица в Мламолово с 203 000 евро по проект на община Бобов дол

Кметът Величкова: Подпорните стени ще намалят риска от наводненията, чакаме да се отвори програмата за ТГС, за да кандидатстваме за корекция и на другите реки

Реализацията на проекта за укрепване бреговете на река Горещица и почистване на коритото й стартира днес (вчера) в бобовдолското село Мламолово. Работата започна, след като от кърджалийската фирма изпълнител „НАР” направиха първа копка. Официален старт на дейностите даде кметът на община Бобов дол Елза Величкова, която по стар обичай разби бутилка вино в кофата на багера. Пак по традиция преди това бе отслужен и водосвет, извършен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

Сред официалните гости бяха кметът на град Ранковце Момчило Алексовски и представители на администрацията на македонската община, която е водещ партньор по проекта „Съвместни действия за превенция на наводненията в трансграничния регион”, финансиран от ЕС и съответните национални бюджети чрез Програмата за трансгранично сътрудничество. Фирмата изпълнител представляваше Христо Петров, който бе поканил на церемонията родопски гайдар и неговите изпълнения огласиха центъра на Мламолово.

Проектът е на обща стойност 390 745,79 евро, като 203 044 евро за община Бобов дол. Предвижда превенция на риска от наводнения, укрепване и почистване на коритото на реката в урбанизираната част на село Мламолово и трябва да бъде изпълнен в следващите 18 месеца. От управата на община Бобов дол се надяват работата да приключи за 10 месеца. „Като всеки амбициозен проект, предназначен да подобри живота на хората, и този премина през внимателно планиране, търсене на отговорни партньори и оценка от компетентни експерти, за да започне да бъде изпълняван с усърдие, отдаденост и желание за успех от всички ангажирани в него лица. Благодарение на всички тези усилия днес можем да си позволим тази първа копка, която не само да открие настоящия строителен обект, но и да бъде символична първа крачка към превръщането на региона ни в по-безопасно място”, каза в приветствието си Елза Величкова. Кметицата на миньорската община подчерта, че подпорните стени ще намалят риска от наводненията и ще придадат друг облик на реката.

„За Мламолово днес е един специален ден. Този проект се прехвърляше от година на година, но благодарение на големите усилия на г-жа Величкова вече стана реалност, осигуриха се средства чрез трансграничната програма и от утре започваме. Само преди няколко години открихме и реализирахме водопровода за село Мламолово. В момента хората са спокойни и много рядко нямаме вода. С корекцията на река Горещица – надявам се да си осигурим допълнителни средства, за да може подпорните стени да отидат до края – решаваме един голям проблем на двете улици – „Рила” и „Горещица”, каза кметът на Мламолово Георги Александров. Той подчерта, че младите хора в селото се надяват в близост до река Горещица община Бобов дол да изгради комбинирана спортна площадка, за което получи обещанието на кмета Величкова. „Всички реки в общината подлежат на почистване. Тъй като е много скъпо, общината няма средства да си позволи това, не спирам да търся финансиранe по проекти и за другите реки. Надявам се да се отвори Програмата за трансгранично сътрудничество, за да може да кандидатстваме и за другите реки”, каза пред журналисти кметицата на Бобов дол. За в. „Вяра” тя сподели, че общината чака одобрение на проект за цялостна реновация на Детска градина „Дружба” в Бобов дол, предвиждащ външен и вътрешен ремонт. Проектното предложение е внесено в МРРБ. Пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са защитени два проекта за изгражадне на две детски площадки – в ДГ „Миньор” и в ОУ „Никола Вапцаров”. Финансирането е до 10 000 лв.