Трагедия! Извадиха тялото на удавения 8-год. Николай от язовира край Струмяни, баща му не можа да го гушне за последен път

Тялото на мъртвия 8-годишен Николай бе извадено от водолази от язовира между селата Струмяни и Илинденци, съобщи кметът на община Струмяни Емил Илиев. Детето е паднало и се е удавило. Според една от версиите то тръгнало след топка във водата, докато с приятели играли и разхождали кучето край язовира. „Никой не знаеше, че децата са тръгнали към язовира. Подлъгали са се нещо и са тръгнали към язовира. За трагедията дойдоха да ни кажат вечерта, ние се затърчахме, но беше късно”, каза покрусеният чичо на Николай.

Емил Илиев

По информация на МВР сигналът за произшествието е получен около 20,17 часа и веднага на място са изпратени два екипа на Регионалната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) – гр. Сандански и на сектор “Оперативни дейности” – Благоевград с лодка. В издирването на тялото се е включил и екип на служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – София. Тялото на момчето е извадено в 13,04 часа на 11 май, уточниха от ОД на МВР – Благоевград.

Вчера пет деца са играли в района на водоема, който е собственост на „Напоителни системи“ и се охранява само в светлата част на деня. При падане на топката, с която са си играли, 8-годишното момче е тръгнало да я гони, подхлъзнало се е и е паднало във водата. Останалите деца са се опитали да му помогнат, но не са успели. По разказите им дори се опитали да му хвърлят синджира, с който било вързано кучето, и да го изтеглят, но не успели. Брат му също се опитал да му помогне, но без успех. В издирването се включиха и водолази от София и Кюстендил. Малко преди 13 ч. един от водолазите намери детето на три метра от стената на язовира. От две години водоемът е напълно неохраняем. Поставената мрежа за ограда е открадната от неизвестни. Бащата и роднини, отишли на водоема, алармирали пожарна и полиция, всички търсили момчето до 23 часа. На сутринта операцията продължила. Пуснали лодки и хора с дълги колове проверявали дъното на язовира, за да открият малкото телце. То веднага е транспортирано за аутопсия, като бащата не могъл да се сбогува със сина си.

Семейството живее в Струмяни, има 4 деца, Николай е най-голямото от тях. Бил е ученик във втори клас в училището в Микрево. Водоемът е собственост на „Напоителни системи”. „Досега не е имало инциденти на този водоем. Всяка година там се организират риболовни състезания и не е имало никакъв проблем“, каза кметът Илиев.

Чичото