Легендата Йордан Йовчев пали олимпийския огън в Благоевград

Най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев ще запали олимпийския огън в Благоевград.

С факелно бягане ще бъде отбелязан Международният олимпийски ден в областния център. В инициативата, която ще се проведе в петък от 10 часа около езерото в парк „Бачиново“, ще се включат над 100 участници – студенти от Югозападен университет ,,Неофит Рилски”, спортисти от спортните клубове, възпитаници на различни школи и ученици от основните и средни училища в областния център.
Преди старта на факелното бягане кметът Илко Стоянов и единственият българин, взел участие в шест олимпиади по време на спортната си кариера Йордан Йовчев, ще запалят символично олимпийския огън.

В инициативата ще вземе участие и световният и европейски шампион, и Спортист №1 на Благоевград (2021 г.; 2022 г.) Кирил Илиев.

Проявата се организира от Олимпийски клуб Благоевград, Община Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието на БОК.
Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет. През 1987 година МОК насърчава НОК да отбелязват Международния олимпийски ден с различни инициативи.