Лекар: Липсват важни ваксини от 3-4 месеца за деца срещу дифретия, тетанус и коклюш

Наблюдава се заболеваемост от варицела, която е типична за пролетния сезон

От 3-4 месеца липсва важна ваксина от имунизационния календар при децата на 11-годишна възраст. Това заяви в студиото на „Събуди се” общопрактикуващият лекар доктор Мирослав Спасов.

По думите му много пациенти прибягват до самолечение в сезона на настинките и грипа. Често се налага да коригираме лечението.

“Интересът към антигрипните ваксини е слаб”, заяви доктор Мирослав Спасов.

Грипът настъпва всяка година и сме свикнали с него. Има ваксини, които, ако пациентът изяви желание да си постави – ще намалят риска от сериозно протичане на заболяването и настъпване на усложнения. Ваксини има в аптечната мрежа, но ваксини от МЗ в нашите кабинети за профилактика на лица над 65-годишна възраст се очакват. Ако се спазят сроковете, доставката се очаква да стане до две седмици. Правим списъци на желаещи, но интересът е слаб”, подчерта той.

Той сподели и проблеми от практиката си, свързани с профилактичните прегледи на учениците. „Изготвянето на профилактични карти се превръща в проблем, защото много родители настояват издаването на документ, без децата да са минали на реален преглед. А именно при подобен преглед се откриват заболявания, които са лечими, когато се установят навреме”, категоричен е доктор Спасов.

Той уточни, че децата над 7-годишна възраст трябва да минават на профилактичен преглед веднъж годишно. „Най-често немарливостта на възрастните към здравето на децата и към нашето здраве е причина за разпространението на инфекции и заболявания”, подчерта медикът.

По думите му задължителното носене на маски по време на пандемията силно е ограничили респираторните заболявания. “Наблюдава се нарастване на тази заболеваемост и се измества във времето. Сега се наблюдава заболеваемост от варицела, която е типична за пролетния сезон. В момента обаче липсват ваксини за деца при 11-годишна възраст срещу дифретия, тетанус и коклюш. Тази ваксина липсва от 3-4 месеца и не можем да завършим имунизационния цикъл”.

В аптечната мрежа антигрипните ваксини вече са налични и всеки желаещ може да си закупи./НОВА