Лятото се завръща с опасно високи температури, валежите ще бъдат оскъдни

Ковачевица през лятото, снимка на Константинка Георгиева

През следващите дни чувствително ще се повишат температурите у нас. Те ще бъдат от порядъка на 30-36 градуса. В събота ще бъде най-топло от цялата седмица – между 32 и 38 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му по-прохладно ще бъде по морето – с температури около 30 градуса.

“Морският бриз ще създава прохлада и ветровете ще бъдат предимно от североизток – изток, така че там високите температури ще се усещат по-приемливи”, коментира Янков.

В събота се очаква да превали в Северна България, а в неделя валежите ще обхванат западната и централната част на страната, където ще има и гръмотевични бури. Валежи по морското ни крайбрежие обаче не се очакват.

“По цялото Средиземноморие времето ще бъде сухо, слънчево и топло. В южните ни съседки температурите ще бъдат от порядъка на 33-36 градуса – в Гърция. По-неприятни ще се температурите на запад по Средиземноморието. Там ще се задържат между 35 и 42 градуса. Най-топлата европейска столица ще бъде Мадрид”, констатира Янков за Bulgaria ON AIR.

Според него тези високи температури се дължат на характерното разположение на мощен антициклон над Атлантическия океан, а също и на високото налягане във високите части на континента. След понеделник и вторник се очаква нормализиране на времето с температури между 29-32 градуса.

“До края на юли месец валежите ще бъдат оскъдни. Нови се очакват в югозападните райони в понеделник. Оскъдни валежи ще има и около 27 юли”, подчерта той, като допълни, че българското Черноморие ще бъде най-прохладното и приветливото по отношение на температури.

В планините – на около 1500 метра, градусите ще бъдат между 20 и 25. На над 2500 метра ще спаднат до 12-15 градуса, заради което връхните дрехи са задължителни.

Янков коментира и темата за глобалното затопляне.

“Според някои от изследователските центрове в момента се намираме в апогея на това климатично затопляне. На Балканите то се отразява в по-чести проливни валежи и бърза смяна от по-хладно към топло време с големи амплитудни разлики”, поясни синоптикът, според когото глобалното затопляне се отразява сериозно на топенето на ледниците.

Той цитира данни, които сочат, че китайски учени са открили 980 нови микроорганизми, срещу които няма имунитет нито във флората, нито във фауната. Оказва се, че те могат да проникнат във водата и да заразят хората.

“Вследствие на глобалното затопляне ни очакват нови вируси и епидемии”, обобщи Петър Янков.