Медали по плуване в ледени води донесоха ветераните от Сандански

Борислав Иванов споделя за подготовката и битката за отличията при температура от 3 градуса

 

Успешен дебют на ветераните от Сандански на първото Европейско първенство за плуване в ледени води. Атрактивната надпревара се състоя от 2 до 4 февруари в град Оредеа, Румъния.

А постиженията на санданчани са повод за гордост!

Валентин Митрев е с две европейски титли. Шампион с нов световен рекорд на 250 м. свободен стил, и първо място на 100 метра гръб – на секунда от световния рекорд.

Борислав Иванов- директор на 4 ОУ „Св. Св. Козма и Дамян“ е с бронзов медал на 50 м бътърфлай.

 

Ето какво сподели Иванов по телефона от Румъния, специално за „Вяра“:

„Град Оредеа се намира в северна част на Румъния близо до унгарската граница и в миналото е бил част от Австро-Унгария. Град с богато-културно и историческо наследство, а в момента изключително красив и модерен, с европейски облик.

В първенството взеха участие около 350 участници в различни дисциплини.

България беше представена общо от 7 участници  при мъжете – трима състезатели от Русе, по двама от София и Сандански.

Представянето на всички беше повече от успешно. Голямата звезда на българското плуване- Петър Стойчев, успя да спечели две сребърни отличия в своята възрастова група на 500м и 1000 м. свободен стил.Останалите колеги също взеха медали и призови класирания във своите възрастови групи.

Аз плувах общо в 4 дисциплини, като освен медала на 50 бътърфлай, постигнах още три нелоши класирания – четвърто място на 100 бътърфлай и две пети места на 50 и 100 метра бруст. В общото класиране на 50 м. бруст съм 26 място от 69 завършили мъже.

Плуването в ледени води е много по различно от олимпийското плуване. Водата бе с температура 3 градуса. Постиженията са по-слаби от традиционното плуване заради начина на стартиране. Влиза се по стълбичка и се стартира от стената, забранените са подводни движения и след старта всеки състезател трябва да е излязъл на повърхността. Освен това много по-бързо настъпва умората в студената вода.

Моите лични постижения като времена не бих казал, че са нещо впечатляващо, но най-важното беше участието и аклиматизацията към студената вода.

Преди първенството имах само 4 влизания в студена вода. Ползвах нашия училищен басейн с температура около 10-11 градуса. Съвсем друго се оказа на самото състезание с три градуса вода. Толкова бях скован на 50 делфин, че не знаех къде се намирам, а няколко минути по-късно трябваше да стартирам на 50 бруст. При втората дисциплина ми беше толкова студено, че исках да изляза веднага. Вечерта в хотела се къпах почти половин час със силно гореща вода, за да се стопля.

На следващия ден, в събота, бях решил повече да не стартирам. Отидох като зрител и видях как мъже и жени плуват 1000 метра свободен стил и излизат целите зачервени и измръзнали от студ. Реших да продължа участието си в първенството независимо от класирането.Плувах 100 бруст, а в неделя и на 100 делфин. Успях да завърша заявените дисциплини и най-важното – свикнах сводата, все едно, че плувам в нормален басейн. В това първенство паднаха и много световни рекорди – повече от 10. Имаше участници, който са участвали на няколко олимпиади по плуване. Бях част от националния отбор на България в ледени води наравно с легенди като Петър Стойчев и Валентин Митрев.  Пътуването се оказа много тежко. Чакането на границата край Видин, опашките от товарни камиони… Натоварените пътища в Румъния и многото километри около-1700 общо в двете посоки. Удовлетворението от постигнатото е огромно, че заедно с колегата Митрев успешно представихме плувната школа от град Сандански.

Продължаваме двамата и към следващото голямо първенство – Световното в ледени води в Италия през 2025 г. и дано имаме повече последователи от нашите млади надежди от плувния спорт от Сандански“, сподели още Борислав Иванов.

 

 Ташко СУЛЬОТОВ