Saturday, June 22, 2024
HomeНовиниБългарияМесец преди празничната баница: Сиренето по-скъпо от пилешко и колбаси

Месец преди празничната баница: Сиренето по-скъпо от пилешко и колбаси

Mесец преди сезона на празничните коледни и новогодишни баници, кравето сирене вече е по-скъпо от пилешкото месо и от трайните колбаси, съобщава “Труд”, позовавайки се на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за движението на цените на 34 основни хранителни продукта на едро.

Цената на най-популярния у нас млечен продукт на борси и тържища вече е 11,67 лева за килограм, като през последната седмица сиренето е поскъпнало с 13 стотинки за килограм. В магазинната мрежа обаче продуктът е с поне 1-2 лева по-скъп. Само преди година цената на едро на сиренето е била с 50 на сто по-ниска или 7,76 лева за килограм. В момента килограм пилешки гърди на едро излизат 11,15 лева, а същото количество трайно варено-пушен салам – 11,35 лева. Според данните на ДКСБТ най-скъпо сирене хапват столичани. В София на едро цената на млечния продукт достига до 15,20 лева за килограм, докато в област Бургас същият продукт се търгува срещу максимум 9,50 лева за килограм на едро. Същевременно за 9-та поредна седмица цените на хранителните продукти, предлагани на борси и тържища, поскъпват. Такова непрекъснато увеличение се случва за първи път през последните 2 години.

За пореден път най-голямото поскъпване за изминалата седмица е на кашкавал тип “Витоша”. Млечният продукт се търгува с 30 стотинки повече на едро спрямо предходната седмица и вече се предлага срещу 17,81 лева за килограм. Цената му за последната година се е увеличила с малко над 47 на сто.

RELATED ARTICLES

Most Popular