Млади художници освежиха надписите на паметника на опълченците в Дупница

Децата се гордеят с всичко българско и за тях работата беше голямо удоволствие, коментира Елена Марулевска

Таланти от Арт ателие „Дон Кези“ възстановиха надписите на паметната плоча на опълченците в Дупница. Възпитаниците на Елена Марулевска – художник и преподавател по изобразително изкуство, оправдаха доверието на община Дупница и освежиха буквите, с които на мемориала в центъра на града са увековечени имената на 79 души от района, участвали в Руско-турската освободителна война от 1877 и 1878 година.


„Участвахме в инициативата по покана на завеждащия отдела за култура към общината Ценка Стоянова. Радвам се, че точно към нас се обърнаха и се получи почти перфектно. Надписите изглеждат много по-добре и се четат много по-лесно. Децата също са много доволни. В последните 3 години заради пандемията те не участваха в подобни начинания и това им липсваше. Всички те много обичат да се включват в такива инициативи. Това са деца с афинитет към историята на страната ни, патриотично настроени.

Те се гордеят с всичко българско и за тях работата беше голямо удоволствие. Изяви от този род им помагат да се докоснат до миналото, до културата на града и страната. Учат ги на трудолюбие и отговорност – нещо, което не може да се случи в кафенетата и дискотеките”, коментира Елена Марулевска.
Надписите освежиха Рая Николова, Нанси Николова, Карина Спасова, Габриел Зашев и Мария Апостолова. Петимата са ученици на школата по изобразително изкуство от по-голямата възрастова група, едни от най-даровитите и изявени деца на Дупница, с участия и награди от конкурси по рисуване. Материалите – акрилни бои, с които работиха младите художница, бяха предоставени от община Дупница.

Юлияна КОЛЧАКОВА