Saturday, May 18, 2024
HomeКриминалниМними полицай и лекар тормозиха пенсионерка от Самоков за 60 000 лв.

Мними полицай и лекар тормозиха пенсионерка от Самоков за 60 000 лв.

Измамниците успели да измъкнат около 2000 лв. след продължителни атаки по телефона

Телефонни измамнициопитаха да измъкнат 60 000 лв. от пенсионерка в Самоков, съобщиха от полицията. Около 18.30 в Районно управление-Самоков постъпил сигнал, че 72-годишна жена е станала жертва на телефонна измама. По първоначални данни е установено, че потърпевшата първо е получила обаждане на домашния си телефон от мъж, представил се за „г-н Стоянов – служител на полицията“, който се поинтересувал, дали някой ѝ се е обаждал вече във връзка със зачестилите в района телефонни измами.
След като отговорила отрицателно, жената получила указания да продиктува номера на мобилния си телефон за продължаване на комуникацията. Последвало ново обаждане на домашния телефон, при което женски глас съобщил: „Мамо, оперираха ме, трябват ми спешно 60 000 лева, ето ти д-р Христов“ да говори с теб“.
Притеснената жена обяснила на „доктора“, че не разполага с посочената сума, на което ѝ било отговорено, да ги намери. Паралелно с това пострадалата била на линия и на мобилния си телефон, по който „полицай Стоянов“ я посъветвал да вземе парите на заем от съседка, в резултат на което тя се сдобила със сумата от 1000 лева. След активни атаки по двата телефона възрастната жена предала сумата от 2010 лева на двама непознати, чакащи пред адреса ѝ. Последвали нови указания от мнимия полицай – да извика такси и да се придвижи с него до центъра на града, като получила уверения, че измамниците почти са заловени и няма повод да се притеснява за живота и здравето си. Разтревожената жена повторно заела пари от съседката, за да плати таксиметровата услуга, и седяла на указаното място, докато не ѝ било съобщено, че всичко е наред и може да се прибере у дома си.
По случая е образувано досъдебно производство и действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.
Полицията апелира: Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и Ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо Вас се извършва опит за измама. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин. При получаването на подобно обаждане запазете хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с вашите близки, сигнализирайте на тел. 112 или в най- близкото управление на МВР.

RELATED ARTICLES

Most Popular