Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилРазпределят 1 млрд. 200 млн. евро между Кюстендил, Перник и Стара Загора...

Разпределят 1 млрд. 200 млн. евро между Кюстендил, Перник и Стара Загора по фонда за справедлив преход

Над 80 сдружения имат готовност да участват в програмата за саниране, заяви кметът Петър Паунов

Новият подход в регионалното и трансграничното развитие (2021-2027 г.) година беше представен в Кюстендил. В събитието участваха Деляна Иванова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж”, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, представители на местните власти, институции, бизнес и гражданското общество от областта.
Основните теми на форума са свързани с програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г., прилагането на регионалния подход при подбора и финансирането на приоритетни инвестиции по места, представяне на допълнителни възможности по програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г. и разглеждане на проекти на МРРБ от Националния план за възстановяване и устойчивост.
Радвам се, че започваме кампанията от Кюстендил, който ще бъде един от най-големите бенефициенти за средствата по новите програми, каза при откриването Деляна Иванова. Тя посочи, че основен инструмент в предстоящия период ще бъде програмата за развитие на регионите, която ще ползва подход “отдолу нагоре”. “Проектите, идеите и концепциите, които бъдат определени от общността в най-широк смисъл и одобрени от регионалните съвети, ще бъдат разгледани на следващ етап в програмата и респективно изпълнявани”, каза заместник-министърът.
Тя допълни, че по фонда за справедлив преход, чиято идея е да предотврати негативните последици от затварянето на въглищните централи, като създаване на алтернативна заетост и икономическа активност в Стара Загора, Перник и Кюстендил, ще бъдат разпределени 1 млрд. 200 милиона евро. “В зависимост от териториалните планове, които са в процес на изготвяне, средствата ще бъдат разпределени между трите региона. Не мога да кажа точната сума за Кюстендил, както и конкретните мерки, но целта на срещата е да ви дадем обща представа за нещата, за които имаме яснота, да ги разясним, за да имате възможност да приготвите своите проекти”, уточни Деляна Иванова.
Заместник-министърът каза още, че в момента от голям обществен интерес е темата за енергийната ефективност на жилищните сгради. “За разлика от националната програма, в тази за възстановяване и устойчивост вървим по нова процедура и за съжаление няма как да използваме документите, които са подадени по националната програма, но сдруженията биха могли да ги подадат отново. Задължителното условие е те да имат енергийно и техническо обследване, както и технически паспорт на сградите, което се извършва от собствениците на жилищата – т.е. остава за тяхна сметка, уточни заместник-министър Иванова.
“Кюстендил е подготвен с проекти, очакваме да чуем окончателните насоки. Тъй като тук има интегриран подход, ще включим част от малките населени места, за да преодолеем дългогодишната несправедливост. В момента, в които излязат окончателните насоки, ние ще анонсираме проекти. Над 80 сдружения тук имат готовност да участват в програмата за саниране. Важното е, че до края на годината има шанс реално да започнат тези проекти. Надявам се в рамките на 3-5 месеца да сме сме готови със своите проекти, защото инфлацията е безмилостна, а предизвикателствата са безброй”, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.

RELATED ARTICLES

Most Popular