Награждават Надежда Кутева с приза „Захарий Зограф“ в Самоков

Надежда Кутева е 39-ият носител на националната награда за живопис „Захарий Зограф“. Отличието ще й бъде връчено на церемония, която ще се състои на 7 октомври (петък) в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” – Самоков, съобщават организаторите. Тазгодишният лауреат е избран от жури с председател проф. Аксиния Джурова. Останалите кандидати за наградата бяха Богдан Александров и Димитър Петров.
Номинацията си Кутева получи заради изложбата „Небесни образи“, която е представяна в София и Стара Загора. Творчеството й е модерен еквивалент на православието, свързан с културното и духовно наследство на Балканите, казва проф. Джурова по адрес на художничката.
По време на церемонията по награждаване ще бъде открита и изложба с творби на Надежда Кутева. Съгласно статута на наградата, една от картините остава във фонда на историческия музей в Самоков.
Надежда Кутева е родена в София. През 1971 г. завършва НХА в София. През 1981 г. специализира в Corcoran School of Art – Вашингтон, САЩ. Първата й самостоятелна изложба е през 1975 г. в София. Следват многобройни участия в международни биеналета на живописта и над 20 самостоятелни изложби в България и в чужбина, в това число и в залите на СБХ – на “Шипка” 6 и “Райко Алексиев”, в Полша, Словакия, Париж, Виетнам, Япония, Нидерландия, Северна Македония, Сърбия, Германия.
През 1990 г. получава националната награда за живопис “Владимир Димитров-Майстора”. През 2021 получава голямата награда на петото балканското квадриенале по живопис “Митовете и легендите на моя народ” за произведението си “Страшният съд“.