Направиха първа чернодробна трансплантация за годината във ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха първата чернодробна трансплантация за годината. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години, съобщиха от академията.

Трансплантацията е започнала късно вечерта на 26 март. Експлантацията е била извършена във великотърновската болница.

Трансплантацията е продължила около 7 часа. “Беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване”, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията. Благодарение на усилията на целия екип – тук искам да обърна специално внимание на ключовата роля на нашите анестезиолози и реаниматори, в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, допълни още той.

Ръководството на ВМА изказва своята благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите и на колегите си от областната болница във Велико Търново “Д-р Стефан Черкезов” и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес.