Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияНаправиха първа чернодробна трансплантация за годината във ВМА

Направиха първа чернодробна трансплантация за годината във ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха първата чернодробна трансплантация за годината. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години, съобщиха от академията.

Трансплантацията е започнала късно вечерта на 26 март. Експлантацията е била извършена във великотърновската болница.

Трансплантацията е продължила около 7 часа. “Беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване”, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията. Благодарение на усилията на целия екип – тук искам да обърна специално внимание на ключовата роля на нашите анестезиолози и реаниматори, в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, допълни още той.

Ръководството на ВМА изказва своята благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите и на колегите си от областната болница във Велико Търново “Д-р Стефан Черкезов” и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес.

RELATED ARTICLES

Most Popular