Неработещи асансьори измъчиха болни и работещи в поликлиниката в Дупница

Неработещите асансьори създадоха неудобства на пациенти и работещи в поликлиниката

Софийска фирма ще ремонтира съоръжението, в понеделник всичко ще е наред, обеща управителят на етажната собственост Пламен Ачов

Излезли от строя асансьори в Диагностично-консултативния център в Дупница създадоха неудобства и притеснения на болни и работещи в сградата. Дни след като спря да работи и вторият от двата асансьора, от общината съобщиха, че са сезирали за проблема Районната здравно-осигурителна каса (РЗИ) -Кюстендил.

„Община Дупница сигнализира РЗИ-Кюстендил относно неработещите асансьори на територията на ДКЦ. Повече от 2 седмици, съоръженията не се експлоатират и създават сериозни проблеми за трудноподвижните хора, възрастни и за майки с деца”, гласи съобщение на общинската пресслужба, изпратено до медиите. В него е цитиран и кметът Методи Чимев: „Не може да се допуска подобно нещо в здравно заведение, което обслужва стотици хора всекидневно. Имах преди малко среща с д-р Сапаревска от РЗИ, която запознах с проблема, и веднага предприе необходимите действия. Разбирам да има проблем, но той трябва да се отстранява в рамките на ден-два, но не и в продължение на седмици”, казва градоначалникът.


Защо не работят асансьорите и кога ще бъде решен проблемът, попитахме Пламен Ачов, който е управител/председател на Управителния съвет на етажната собственост на сградата. Той обясни, че и двата асансьора в поликлиниката не работят, като по-големият спрял преди 10 дни. Управителят подчерта, че вече е намерил фирма, която да ремонтира единия от асансьорите, и се надява от понеделник той да заработи. Стана ясно още, че част от 57-те ползватели на сградата – собственици и наематели, сред които е и община Дупница, имат неплатени сметки за асансьор.
„Малкият асансьор не работи от години, а големият – от миналия петък. Във вторник станаха 10 дни, откакто големият асансьор изгоря, но ще бъде ремонтиран. Ремонтът ще бъде извършен от софийската фирма „Лифтком”, която ще смени машината с италианска, рамата, която се прави в Шумен, въжетата. Офертата е за 9 200 лева, хората дават и 5 години гаранция. Всичко е пред финализиране и в четвъртък – петък ги чакам да дойдат с доставките, техниците ще работят и в събота, и в неделя. Хората обещаха да дадат всичко от себе си, за да може в понеделник асансьорът да заработи. Силно се надявам в понеделник всичко да е наред. Всичко сме обяснили и не знам защо така ескалира проблемът и защо се появиха коментари в медиите. В тия 10 дни с д-р Силвия Стефанова не сме спрели да търсим изход. 5 пъти ходя до София, където съм и в момента. Кой ще ни плати нервите на нас?”, заяви управителят.
Пламен Ачов обясни още: „Аз съм управител на етажната собственост от 9 юни. В началото хората не са знаели към кого да се обръщат, за да се реши проблемът. Предишният управител беше болен, аз издирвах документи. Установих, че са се събирали пари за ремонт на малкия асансьор. Проведохме и събрание, на което се реши събраните пари да се дадат за ремонт на големия асансьор, според квадратурата. За кабинет от 18 кв. м сумата е 184 лева. Това е еднократна такса. 20 души бяха дали пари, други предстои да дадат. Около 3 600 лв. имам да събирам от 10 кабинета, чиито собственици са в отпуск. Други 4-5 се обадиха сутринта и казаха, че ще си платят. Общината също не е платила – дължи 2 350 лева. Няма виновни, че не са събрани.”
„Пациентите се оплакват масово за това, че няма асансьор”, лаконичен бе един от лекарите в центъра.
„Кога ще го оправят тоя асансьор?! Докога ще ходим пеша?! Болни и възрастни хора сме принудени да изкачваме 4 етажа”, коментира възрастен човек, дошъл да търси доболнична помощ.