Обвиняемият за катастрофата с Ферарио Спасов: Голяма трагедия, съжалявам

Пантелеев е с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост

Полицията едва в понеделник отне шофьорската книжка и връчи забрана да напуска страната на мъжа от Лясковец, който е обвиняем по делото за катастрофата, при която загина легендарният футболен треньор, роден в Дупница – Ферарио Спасов. През нощта полиция претърси дома му за притежаване на незаконно оръжие след публикации в медиите. Незаконни вещи обаче не са открити.

24-годишният Начо Пантелеев получи призовка за връчване на постановленията малко преди обяд. Той коментира случилото се пред bTV.

На излизане от полицията Пантелеев наруши мълчанието:

  • Трагедия голяма.
  • Съжаляваш ли за случилото се?
  • Съжалявам.

Той и адвокатът му се явиха в Районното полицейско управление във Велико Търново.

„Физически свидетелството за правоуправление е в нас и ще бъде предадено в сградата на ОД на МВР“, каза Венцислав Фоти, адвокат на Начо Пантелеев.

Пантелеев е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост в резултат на загуба на контрол над управлявания от него автомобил на мокър път, а от днес и с две забрани към влязлата в сила още вчера мярка „подписка“.

Ферарио Спасов

„Бяха връчени две постановления. С едното се налага забрана на Начо Пантелеев да напуска пределите на България. С второто му се отнема свидетелството за управление на МПС, тъй като му е повдигнато обвинение по настоящо наказателно производство за причиняване на смърт по непредпазливост“, обясни Венцислав Фоти.

Заради първоначално наложената му мярка „подписка“ наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров беше извикан в кабинета на обвинител номер едно. И обясни, че прокуратурата не е обвързала разследването със скоростта заради липсата на готови технически експертизи. След срещата със Сарафов, прокурор Кожухаров каза, че може би се е предоверил на разследващите от полицията и приема забележките на началника си.

„Това беше може би при мене пропускът – аз три пъти попитах разследващия: „Какво имаме за това лице? Имаме ли нещо, което да ни дава основание да вземем по-сериозни мерки?“. Той каза: „Не, няма“. Тоест, полицията не е разполагала с такива данни. Сега, г-н Сарафов каза – Вие трябваше да проверите. Съгласен съм с него. Може би съм се предоверил на тази информация“, каза Йордан Кожухаров, прокурор в ОП – Велико Търново.

Случаят с катастрофата, при която загина Ферарио Спасов се иззема от прокуратурата в Ловеч, а дейността на досегашния наблюдаващ прокурор Кожухаров ще бъде проверявана 3 години назад.

Към днешна дата срещу Начо от Лясковец има образувани две наказателни постановления – за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов и за притежание на марихуана за лична употреба от преди месец. Не е осъждан.

Ферарио Спасов е роден в Дупница на 20 февруари 1962 г. Баща му Иван Спасов, който е от дупнишкото село Грамаде, дълги години е бил футболист на Марек.