(Обновено) Откриха тялото на затрупания от лавина скиор в Боровец

Лавина помете група гръцки скиори и сноубордисти в Боровец. Един човек бе неизвестност. Малко преди 20,00 ч. планински спасители съобщиха за Nova, че тялото на затрупания е открито.

Снежната стихия падна в понеделник следобед, в района на Маркуджик 3.

Няколко от скиорите са успели да се извадят сами, но един е останал затрупан под снега. По първоначални данни той е гражданин на Република Гърция.

“Сигналът е получен в 14.12 часа. Имало е трима затрупани. Гърци, доколкото разбираме. Двама от тях са се самоизровили, но третият е в неизвестност”, съобщи непосредствено след инцидента Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

На сигнала веднага са се отзовали спасителите от отряда в Самоков, посочи още той.

“Няма лавинни уреди в пострадалия, така че откриването ще бъде много трудно. Повече от 25 човека са на терен. Има и четири спасителни кучета”, уточни Нешев.

Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

От Планинската спасителна служба предупредиха да се избягват наветите северни, североизточни и източни склонове.

Рискът от лавини през последните дни се увеличи заради силния вятър и положителните температури, посочват от ПСС.

Снимки: Facebook / BEFSA – Дискусионна група

Кметът на Община Самоков инж. Ангел Джоргов разговаря с началника на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев във връзка със създалата се ситуация на Маркуджик 3. От ПСС са информирали кмета за развоя на издирвателните и спасителни дейности на терен.

Инж. Джоргов е уверил ръководителя на спасителите, че при необходимост общината е готова да окаже съдействие на екипите и да мобилизира допълнителен ресурс в подкрепа на спасителните операции.

От „Бороспорт“ АД също обявиха, че техни екипи са на място, за да съдействат на спасителите.

До редакционното приключване на броя действията по издирването на затрупания продължаваха.