Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаСлед присъда в Гърция: Методи Захаринов иска справедливост - да го съдят...

След присъда в Гърция: Методи Захаринов иска справедливост – да го съдят в България

„Желанието ни е да помогнем на един български гражданин, а именно на Методи Захаринов. Човек, който е бивш служител на МВР, човек който е изключително честен, трудолюбив, със здраво семейство и две прекрасни деца.

Той е осъден много назад във времето от гръцките власти, но м. г. по времето на местните избори, когато беше кандидат за кмет на Дупница, срещу него беше издадена Европейска заповед за арест от гръцките власти и съответно искане за неговото екстрадиране, за да може той да излежи присъдата си в Гърция.

Целта днес е не да оневиняваме или да инкриминираме Методи Захаринов, а да искаме да се спазят законите и той да излежи присъдата си в България. За пореден път българските институции абдикират от своите граждани. Имаме сигнали, че Методи Захаринов просто може да бъде пратен в Гърция, без българската страна да се бори за него”.

Това заяви на пресконференция депутатът от ПП „Възраждане“ – Кюстендил, Димчо Димчев в пресклуба на БТА в Кюстендил. Поводът е предстоящо заседание на съда в Кюстендил във връзка с искане за предаване на гръцките власти на Методи Захаринов, въз основа на Европейска заповед за арест от Гърция.

Захаринов е осъден с решение, влязло в сила през 2014 г., на шест години затвор за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро.

Методи Захаринов е бивш служител на МВР и беше независим кандидат за кмет на Дупница, подкрепен от “Възраждане” на местните избори миналата година. Той беше задържан на 12 октомври, след решение на Централната избирателна комисия от 11 октомври за сваляне на имунитета му, а арестуването му беше заради постъпило уведомление от Областната дирекция на МВР – Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Гърция за международно издирване на българския гражданин.

“Искаме българската изпълнителна власт да се позове на европейското право и да остави Методи Захаринов да излежи присъдата си в България”, добави той.

Захаринов припомни случая пред медиите и че пет години европейската заповед за арест е била неизпълнена, въпреки че той е бил служител на МВР и дори е подменял личните си документи. Изтъкнато беше още, че на делото в Гърция той не е имал преводач. “Дори и сега, когато получих документите по делото, съм изненадан от твърденията, които сочи съдът за мои. Сред тях са това, че зная гръцки, което не отговаря на истината, както и това, че баща ми е починал, а той е жив и здрав”, разказа още Захаринов.

Методи Захаринов припомни, че на първото си заседание новият Общински съвет в Дупница единодушно прие и изпрати декларация до президента с искане за помилването му. В защита на Захаринов бяха събрани и други четири хиляди подписа.

Заседанието на съда в Кюстендил по искането за екстрадиция е насрочено за 19 февруари.

RELATED ARTICLES

Most Popular