Общинар от Благоевград поиска прекратяване на правомощията на кмета

Атанас Камбитов

ОИК обаче реши, че Атанас Камбитов не е извършил нарушение

Общински съветник от Благоевград поиска прекратяване на правомощията на кмета Атанас Камбитов с мотив, че е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация, тъй като е бил управител и едноличен собственик на търговско дружество по време на мандата си.
На свое извънредно заседание Общинската избирателна комисия реши, че нарушение няма, тъй като това обстоятелство е било валидно само за седмица.
Злата Ризова, която е общински съветник от политическа партия „Народен съюз“, настоя Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията на кмета, след като по нейно искане Агенцията по вписванията е предоставила документи със справка от Търговския регистър, доказващи, според нея, че има закононарушение:
„По смисъла на закона Атанас Камбитов в рамките на една седмица е бил търговец и управител на дружество“.
ОИК е заседавала по сигнала и казуса. От деветима присъстващи членове на комисията четирима са гласували „за“ отстраняването, а петима са били „против“.
Официалният коментар от председателя на ОИК Елена Панчева беше кратък:
„С колегите решихме да не се дават изявления, достатъчно подробно е решението, има мотиви“.
Основният мотив в решението на комисията е, че кметът Камбитов е бил управител и едноличен собственик на търговското дружество само за една седмица, което според петима от членовете на ОИК е „инцидентно“ и не е продължило по време на целия му мандат до този момент.
Общинската съветничка Злата Ризова определи решението на комисията като „политическо решение“.

Опозиционните партии в Общинския съвет в Благоевград подготвят жалба до Административния съд срещу решението на ОИК. Съставът на ОИК не е пълен заради смъртта на един от членовете й, който не е заменен с друг представител на партия „Атака“./БНР