Saturday, May 25, 2024
HomeРегионПерникОбщинският съвет в Перник одобри рекорден бюджет

Общинският съвет в Перник одобри рекорден бюджет

Александър Александров: Община Перник цели да стане най-големият работодател в региона

Общинският съвет в Перник гласува рамката на бюджета на общината за 2022 г. да бъде 136 864 136 лв. Тя е с над 20 млн. лв. повече спрямо миналата година. Тазгодишният бюджет се смята за рекорден за Перник.
Кметът Станислав Владимиров определи бюджета като амбициозен и насочен към благоустрояването на Перник, като го направи по-добро място за живот и работа. Кметът дефинира настоящето като поредна криза – този път ценова, която вероятно ще наложи актуализация на основния финансов закон. Владимиров се надява местната управа да успее да възстанови общинската полиция още тази година, също и общината да поеме изхранването на децата, като направи детската кухня безплатна.
Новата инвестиционната програма на община Перник възлиза на над 70 млн. лв. Ще продължат инвестициите във ВиК инфраструктурата. Ще бъде изградена и втора клетка на регионалното депо за отпадъци. Предстоят много ремонти на училища и детски градини, на емблематичния за града Дворец на културата. По спечелен от общината проект ще бъде построен младежки център.
Общият размер на общинските приходи, планирани в бюджета на община Перник за 2022 г. е, 65 944 327 лв., държавна отговорност са 70 919 809 лева.
Общинският съвет одобри поисканото от кмета увеличение на числеността на общинската администрация от 190,5 щатни бройки на 194,5.
П овреме на заседанието думата взе и общинския съветник от ГЕРБ Александър Александров по повод предложението на градоначалника общинска администрация да отвори още работни места: „Ставаме свидетели, че за поредна година общинската администрация входира докладна за увеличаване на бройките в администрацията. Това по никакъв начин не кореспондира със заявките, които направи кметският екип в началото на своя мандат, а именно да редуцира числения състав на администрацията. Това ме навежда на мисълта, че най-вероятно се цели Община Перник да се затвърди като най-големия работодател в региона“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Александър Александров. Докладната записка с направеното предложение за увеличение на общата численост на общинската администрация не беше подкрепена от групата ПП ГЕРБ.
По време на дебата в зала Александров припомни, че още в самото начало на мандата на кмета Владимиров е гласувано решение за увеличението на заплата му, което рефлектира и на възнаграждението на зам.-кметовете. Той попита дали не могат да се ангажират временно външни експерти за разработването на проектите, а не да се увеличават щатните бройки.
„Широко прокламираната мантра в началото на мандата на кмета, че ще свие общинската администрация на практика не работи. С всичките тези промени на структурата кметът може би най-накрая е разбрал, че за да бъде успешен един мандат са необходими хора“, заяви зам.-председателят на ОбС адв. Милена Миланова.
„Надявам се кметът да е разбрал, че популизма не му е от полза, доказателство, за което е последното разширяване от първоначално свитата структура“, аргументира се адв. Миланова.
Александров даде за пример още как кметството в Богданов дол е неглижирано относно служител в него да бъде назначен на пълен работен ден, въпреки че кметът на населеното място е внесъл докладна в общинската администрация за това.

RELATED ARTICLES

Most Popular