Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияЩе стане ли 20 април национален празник?

Ще стане ли 20 април национален празник?

Историкът проф. Пламен Павлов разказа пред БНР за своето предложение до Народното събрание датата 20 април да бъде включена като официален празник в българския национален календар:
“Писмото не е само от мен, то е от фондация “Васил Левски“, по идея на Галина Златарева. То е изпратено не само до НС, а до президента, до Бойко Борисов. Така че не е нещо неизвестно на обществеността“.
Една от целите им е Априлското въстание да се отбелязва на деня, в който е избухнало, деня, в който е гръмнала първата пушка в Копривщица.
“В последните години то се отбелязва най-често по нов стил – на 1 май, когато има засичане с друг празник, който е съвсем различен. В някои селища се отбелязва на други дати. Виждаме, че празнуваме на локално равнище най-често и на практика нямаме отбелязване на национално равнище в самата столица, което и задължително. Според нас е редно денят на Априлското въстание да бъде официален празник, а има и гласове да бъде и национален празник, което аз горещо подкрепям“, обясни проф. Пламен Павлов.
Според историка Априлското въстание заслужава да бъде в максимална степен преосмислено и оценено като “върховно усилие на нашето възрожденско общество за извоюването на свободата и независимостта на България“.
“Полемиките около 3 март също не стихват и едва ли скоро ще стихнат. Един от причините е това вечно натякване, че свободата ни е дадена даром то Русия, а това не е така“, каза още той и добави:
“На практика всички паметни дати за нас – 3 март, 6 септември, 22 септември – са следствие именно на 20 април. Така че според нас 20 април е възможно най-високият фокус на нашата национална енергия, която заслужава да бъде преоткрита, преосмислена и дадена като наша визия за бъдещето“.

RELATED ARTICLES

Most Popular