Saturday, July 27, 2024
HomeАктуално от днесОксимороните на властта в Дупница: Дангов обоснова масовата сеч с проект, целящ...

Оксимороните на властта в Дупница: Дангов обоснова масовата сеч с проект, целящ опазване на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура

Христо Апостолов: Няма проект, който да включва убийство на дървета в центъра на града

Няма проект, който да включва убийство на дървета в центъра на Дупница. Това коментира бившият говорител на общината Христо Апостолов, след като от кметът Дангов обоснова предприетата сеч с изпълнението на спечелен проект по програма Трансгранично сътрудничество България – Македония.

В позиция на официалната страница на общината бе посочено, че по препоръките на ландшафтен архитект е изработен работен проект и е подготвен терена за засаждане на цветя, което включва премахване на опасни дървесни видове, като бор, липа и др. По думите на кмета Първан Дангов и цитиран на официалната страница на общината, проектът предвижда да бъдат засадени цветя, които да се обновяват периодично. Пространството в центъра на Дупница ще бъде попълнено с хумус и ще бъдат направени цветни алеи, тъй като в момента там „спят бездомни кучета, които ръсят бълхи на площада”, уточняват от пресцентъра на кметството.

Проектът, който визира Дангов е от месец септември 2023 год. и никъде в него не е предвидено изсичане на здрави дървета, уточни Христо Апостолов. Той припомни, че през изтеклата година община Дупница в партньорство с община Крива Паланка от Северна Македония е входирала документите по приоритет 1 – “По-зелен граничен регион“ на програмата Интеррег, известна като Транс-гранично сътрудничество (ТГС).

Това се случва, след решение на ОбС-Дупница, като целта на програмата е „Подобряване на защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските райони и намаляване на всички форми на замърсяване”. Програмата е насочена изключително към изпълнение на инвестиционни мерки, които трябва да са с акцент върху зелената инфраструктура в градската среда.

Основната дейност, която е допустима по проекта е озеленяване на площи на територията в градска среда. За целта са включени всички градинки на територията на града и квартали – жк ”Дупница”, жк ”Развесена върба”, градинката “Левски”, “Триъгълната”, “Зад полицията” и десетки други по-малки. Освен затревяване, по проекта е заложено закупуването и монтирането пейки за отдих, кошчета за отпадъци, компостери, косачки и контейнери за отпадъци.

Целта на спечеления проект е да придаде нов, много по-приятен естетически вид на тези райони и подобряване на екологичното въздействие.

„Проектът, с който се оправдава онзи, който разпореди убийствата в центъра на Дупница не съществува! Проектът е входиран септември миналата година за озеленяване на всички градинки на територията на общината, закупуване и монтиране на кошчета, пейки, компостери, контейнери за отпадъци и т.н. Няма убийства на дървета, още повече нова визия. Спечелен е и ще бъде реализиран от Убиеца и Унищожителя, заедно с подопечните му мекерета”, коментира бившият говорител на общината Христо Апостолов.

RELATED ARTICLES

Most Popular