Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаОскудация налегна ОбС в Дупница! Кметът Дангов го остави дори без бели...

Оскудация налегна ОбС в Дупница! Кметът Дангов го остави дори без бели листа

Съветниците ще спасяват дейността на местния парламент със собствени средства, събират пари за консумативи и мебели

 

Местният парламент в Дупница изпитва глад за консумативи, алармираха съветници след проведен председателски съвет на ОбС. В канцеларията не достигат дори елементарните бели листа А4, на които да бъдат разпечатвани документите за обсъждане. Причината е решение на кмета Първан Дангов да окастри максимално разходите по издръжката на органа на местно самоуправление в Дупница.

„На последното заседание в четвъртък служителките в канцеларията изпитваха истинско неудобство от факта, че не могат да ни предоставят дори един екземпляр за обсъждане на  проектопредложенията. Преди поне председателите на комисии получавахме по един и по него дебатирахме всички. Сега обаче няма листа и за него. Никой не си е позволявал разхищения и сами сме гледали да пестим. Ние не сме като Дангов и не искаме да се режат дървета и пилеят природни запаси и суровини. Но това вече не е въпрос на икономии, а на спъване на работата на Общинския съвет. От заявени 10 пакета хартия, той дал на канцеларията само 1 бр. и момичетата се чудят как да си вършат работата”, коментира старейшината на ГЕРБ Йордан Йорданов.

Упреците на съветниците отнесъл съпартиеца на Дангов и председател на червените в местния парламент Станислав Павлов. Той  се червил пред колегите си заради поредната демонстрация на мускули от страна на градоначалника, спрямо председателя на ОбС Костадин Костадинов. Павлов бил доволно засрамен от подмятанията на присъстващите, че и той седи на „наказателната” пейка в кабинета на Костадинов и е въпрос на много кратко време да изкуса попарата на общественото недоволство, забъркана от кмета Първан Дангов, както и да седне на „наказателната пейка” в собствената си партия.

Станислав Павлов

„Ти пръв ще го отнесеш и да си го знаеш”, предупредили съветниците местния червен лидер, който засрамено гледал към пода и мълчаливо преглъщал подмятанията за наближаващия скандал в партията и предстоящия погром на БСП по време на идните парламентарните избори.

В отговор на наложения режим на икономии, съветниците решили сами да си напазаруват консумативи, както и да съберат средства за закупуване на нови мебели в кабинета на председателя на ОбС Костадин Костадинов.

„Решихме да вземем и отнесем пакети с бели листа и други консумативи в канцеларията, както и да съберем средства за закупуване на нови мебели в кабинета на председателя. Видно е, че обясненията на кмета за бъдещ ремонт там не се оправдават.Това не значи, че ние ще трябва да стоим по пейките. Дангов изнесе мебели, които бяха оставени за нуждите на  ОбС в Дупница от Ивайло Константинов, когато той беше председател на местния парламент. Кожените дивани, които сега са наредени пред кметския кабинет бяха донесени от него и оставени за ползване и след него. Но Дангов  ги изкара демонстративно от кабинета на Костадинов и донесе дървени пейки, на които да седят съветниците. Но нищо де, поне на пейката няма да дремят и да спят като група на  БСП. Те милите са потънали в дълбок сън и се правят, че нищо не чуват и нищо не виждат. Не смеят да вдигнат глава ”, сподели Йорданов.

Припомняме, че кметът на Дупница Първан Дангов влезе в остър конфликт с председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който стана повод за прословутия момент с размахване на клещи за кастрация „Бордицио” пред очите му.  След проваленото искане за неговата оставка, кметът заяви, че между двамата зее огромна пропаст и даде да се разбере, че повече няма да седне до неговия стол в залата на ОбС.

Още в същия ден последваха демонстрации на власт и серия от реакции срещу Костадинов и дейността на съветниците. По време на продължаващото все още заседание в залата бе спрян тока, а вечерта бяха изнесени документи, мебели, лични вещи, кафе машина, хладилник и консумативи от кабинета на председателя. Сменена бе бравата на вратата му, а достъпът на служителите в канцеларията бе ограничен. Безпрецедентните действия от страна на кмета накараха Костадинов да подаде сигнал в местното Районно управление.

По-късно градоначалникът оправда случващото се между етажите на властта с предстоящ ремонт в кабинета на Костадинов. Той така и не започна, но пък бързо стартираха нови порции кметски изненади тръгнали от освобождаването на юриста Милен Попов, поставянето на дървени пейки в кабинета на председателя и стигнали до неизпълнение на решенията на Общинския съвет. Органът за местното самоуправление беше определен от кмета като „кръжок по интереси”, а съветниците го репликираха, че се изживява като султан.

„Липсата на бели листа, консумативи и мебели в ОбС са най-малкият проблем, но липсата на трезва управленческа мисъл си е сериозен проблем. Всички граждани вече видяха докъде води това и докъде може да стигне. Имиджът на ОбС и институцията Община са сринати до дъно от един самозабравил се управленец. Помните филма „Зона Замфирова“? „Оскудация“ е оная дума, която непрекъснато повтаряше героят Манулач. Горкият Манулач не беше много умен и всички му се присмиваха, но благодарение на „сложната“ дума оскудация, която всъщност значи дефицит и недоимък, родителите му се гордееха с него и дори му предричаха бъдеще на банкер. И тук е същото, само че за кмет става въпрос”, коментираха  съветниците.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular