Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградЗемеделците от Западна България ще блокират гранични пунктове и центъра на София

Земеделците от Западна България ще блокират гранични пунктове и центъра на София

Светослав Андреев от Сапарево: В протестна готовност сме, зрее напрежение

Земеделските стопани от Сдружение „Обединени земеделски производители“ обявяват гражданско неподчинение и готовност за ефективни протести, които се очаква да затворят границите със Сърбия, Република Северна Македония и Гърция и да се организират мащабни протести в София.

Поводът е свързан с това, че фермерите не знаят дали ще бъде изплатена обещаната преди месеци помощ, заради войната в Украйна.

„Да в протестна готовност сме. Изчакваме предварително уговорените срокове и ако не се стигне до решаване на проблемите ще излезем отново на протест. Ако следите информациите свързани със сектора и това, което се коментира в социалните мрежи ще разберете, че зрее сериозно напрежение и колегите от цялата страна са готови за реакция.Надявам се да се намери решение, но ако това не се случи ще излезем отново на пътя.

Дано ни преведат парите, но вече се прави организация, защото съмненията са големи”,  категоричен е Светослав Андреев. Земеделският производителят от Сапарево е сред  стопаните в региона, които отглеждат стотици декари картофи и активно бранят интересите на бранша.

„Още през декември месец 2023 г., когато се гласува бюджета на България за 2024 година, нужните за изплащане на помощта за войната в Украйна 500 млн. лева отпаднаха.

След това се водеха и преговори в Министерски съвет между инициативния комитет и правителството. На първите преговори присъства и тогавашния Министър на финансите Асен Василев, който още тогава каза, че няма как при гласуван бюджет средствата да се прехвърлят към ДФ Земеделие”, заяви Венцислав Митков, председател на Обединени земеделски производители.

„На последвалите след това преговори с акад. Денков и Кирил Вътев се обеща половината от помощта (250 млн. лева) да бъде изплатена до 22 април 2024 год.  Няколко дни след това се подписа меморандум, в който беше определено половината помощ да се изплати до 22 април, а другата половина до края на септември 2024 год.

Точно поради тази причина ние от Обединени земеделски производители и Национална асоциация на картофопроизводителите не присъствахме на пресконференцията и не подписахме този меморандум.

Непосредствено след това входирахме в МЗХ отделни искания, като към нас се присъединиха още 3 организации. В нашата декларация казахме, че подкрепяме исканията за украинската помощ заедно със определените основни искания, които иначе биха довели до фалит земеделските стопани от планинските и полупланиските райони. Още тогава казахме на членовете си, че ще бъдем излъгани за помощта за Украйна”, категоричен е Митов.

Настояваме за среща с президента, премиера, министъра на земеделието и директора на ДФЗ, ако помощта не бъде изплатена до 22 април, допълни още той.

RELATED ARTICLES

Most Popular