Tuesday, May 21, 2024
HomeБизнесОт 1 юли въвеждат тол такси и за второкласните пътища

От 1 юли въвеждат тол такси и за второкласните пътища

  • Според Караджов, който допринася повече за разрушаването на пътната настилка, трябва и да плаща повече

  • Предлагат минимум 10 % намаление на цената на винетката от 1 януари догодина

 

Нова тарифа за тол таксите ще влезе в сила от 1 юли. Според нея платени вече ще са и част от второкласните пътища в страната.

Това стана ясно по време инициираното от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов второ обществено обсъждане на предложения за промени в Закона за пътищата и в тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

“Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но няма и да има нулеви ставки. Просто ще увеличим ставките по включените в тол системата второкласни пътища, за които до момента не се плащаше нищо – ставката е нулева”, обясни министър Караджов.

Пред различни браншови организации и представители на малките и средните превозвачи той представя предложението си за нов ценови модел, който бил изработен от Световната банка и съгласуван от ЕК.

Между два и три пъти се увеличават тол таксите за тежкотоварни автомобили, изнедоволстваха от Съюза на международните превозвачи.

“Зная, че няма да харесате предложенията ми и можех да си спестя тези главоболия. Но не може да не предприемам нищо и да продължаваме да возим за нула стотинки по второкласната мрежа, както направиха всички мои предшественици. Това няма да реши проблемите на инфраструктурата, а те ще се задълбочат”, отговори министър Караджов.

Той посочи, че намерението на правителството е да вложи тази година 2,6 млрд. лв. за подобряване на пътната мрежа.

“Няма друга държава, в която от винетки да се събират повече пари, отколкото от тол такси и не може шофьорите на леки коли да внасят 64 на сто от общия приход, а товарните коли да внасят останалите 36%”, каза министърът. Според него който допринася повече за разрушаването на пътната настилка, трябва и да плаща повече.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че допълнително ще предложи минимум 10 процента намаление на цената на винетката от 1 януари догодина, защото голяма част от тях вече са купени за тази година. Той каза това на брифинг след инициираното от него второ обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

RELATED ARTICLES

Most Popular