Friday, May 10, 2024
HomeНовиниБългарияБългария, Румъния, Северна Македония и Черна гора с общи усилия срещу кризата,...

България, Румъния, Северна Македония и Черна гора с общи усилия срещу кризата, провокирана от войната в Украйна

Да се обърне посоката на доставките от природен газ на Балканите и те да бъдат от юг на север. За това се договориха премиерите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора, които се срещнаха в София. В центъра на разговора беше изграждането на интерконектора между България и Гърция, който ще позволи доставка на втечнен газ и до другите страни-членки на НАТО на Балканите.

Премиерите Николае Чука, Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич обсъждаха и изграждането на инфраструктурна свързаност, която да позволи по-голяма военна мобилност за обща отбрана в региона. Обсъдена беше и заплахата от прекъсване на доставките за храна, заради войната в региона, както и сътрудничеството в борбата срещу корупцията и прането на пари – основен инструмент за засилване на руското влияние на Балканите.

Двустранните отношения между София и Скопие също бяха във фокуса на разговорите  с аргумента, че разширяването на Европейския съюз в тази ситуация вече е въпрос на сигурност. Има прогрес в работата на смесената историческа комисия и скоро ще бъде обявено постигането на компромис за две важни исторически личности, съобщи премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят Кирил Петков заяви след срещата, че координацията на Балканите трябва да продължи:

“Ако тази координация продължи както започнахме, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато икономическото сравнение се обедини, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри средата на живот на нашите граждани”.

На срещата са били обсъдени теми като енергетика, Коридор №8, продоволствената сигурност.

„Говорихме за мигрантите. Румъния в момента е най-силно ударена с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема. Сигурността на храната също е основна тема, говорим за жито, олио, това са важни теми. И затова земеделските ни министри трябва да говорят заедно”, каза българският министър-председател.

“Имаме Трансбалкански газопровод, трябва да обърнем неговата посока и по него да се доставя втечнен газ от Турция и Гърция. Трябва да обърнем посоката на газа. Това, което идваше от север, трябва да идва от юг, добави Петков. Имаме проекти за батерии, които ще доведат до енергийна сигурност и конкурентност”, добави той.

“Възхищавам се на това, което правят за бежанците в Румъния и България. Трябва да действаме заедно, за да осигурим по-добро качество на живот на нашите граждани. Трябва да мислим за бъдещето и политиките, които ще ни осигурят по-добро качество на живот. Имаме проблем със свързаността”, каза черногорският премиер Здравко Кривокапич.

Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме, добави той.

Румънският премиер Николае Чука заяви, че днешното заседание е навременна възможност да се обсъди нахлуването на Русия в Украйна. Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите, посочи Чука.

“Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Ние ще засилим устойчивостта си с противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост”, каза Чука.

Македонският премиер Димитър Ковачевски каза, че страната му работи по изграждането на газопровод и електропровод от Гърция.

“Това ще е полезно за целия регион”, добави Ковачевски./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular