Още две търговски вериги искат да отворят магазини в Дупница

  • Общината ще спре изграждането на цеха за преработка на пластмаса в Яхиново, ако РИОСВ издаде положителна ОВОС

Търговските вериги BILLA и dm искат да отворят магазини в Дупница, съобщи зам.-кметът Олга Китанова пред журналисти. Двете фирми са внесли заявления в общината, че искат да купят големи площи. В отговор на това от общината са предложили места, като на BILLA са предоставени два варианта и те все още обмислят какъв избор да направят.

На пресконференцията бе коментиран проблемът, възникнал покрай инвестиционното намерение за изграждане на цех за складиране, преработка и рециклиране на пластмасови отпадъци в село Яхиново, срещу което местните хора протестират. „Протестите в Яхиново са напълно основателни. Община Дупница е уведомила кмета на селото, че има такова инвестиционно намерение, за да бъдат запознати хората. За това инвестиционно намерение тече оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), на първа стъпка е”, каза кметът Чимев. Според него грешката е на инвеститорите Ирина и Николай Божкови, които искат да изградят предприятието в собствен земеделски имот, че не са запознали жителите на селото с намеренията си. „Моят съвет при подобен вид инициативи е инвеститорът да отиде на място, да уважи населението и да каже какво смята да прави”, допълни градоначалникът. Освен това обясни, че ако РИОСВ-Перник излезе с положително становище за ОВОС-а, общината ще се съобрази с претенциите на населението и има правомощията да спре изграждането на предприятието.

Както е известно, във връзка с намерението в двора на бившето ТКЗС да се изгради това предприятие, предстои да бъде променено предназначението на земята. Яхиновци обаче са против. Опасенията им са, че цехът ще замърсява водата, въздуха и почвата. Те имат подкрепата и на кмета на селото Софка Скоклева, и на общинския съветник Вергил Кацов, който е от Яхиново.