Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПадение! Най-добрият алпинист Димитър Шипочки скита из Самоков с 2 прокъсани балтона,...

Падение! Най-добрият алпинист Димитър Шипочки скита из Самоков с 2 прокъсани балтона, живее в къща без прозорци

Общината да помогне на Шипочки, не бива да умира като куче, заяви Кирил Бонев от „Милост за слабите”Станишев не го е срам, като евродепутат с 30 000 лв. заплата, не може да отдели малко помощ за закъсалия човек, който го боготвореше, казаха приятели на Митуш

 

14-01-01
Димитър Шипочки – Митуш

Известният като най-добрия алпинист от близкото минало Димитър Шипочки – Митуш стигна дъното на мизерията в Самоков. 82-годишният мъж скита из улиците на града с два прокъсани балтона и без подкрепа от социалните служби. Някогашният силен алпинист тъне в мизерия, обитава къщата си до река Боклужда в Самоков, която е без прозорци, разказаха негови приятели. Преди време Митуш се топлеше в читалнята на общинската библиотека, но отскоро явно е с влошено здраве и не му е до книги.

14-01-01-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2
Кирил Бонев
14-01-01-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%b2
Сергей Станишев

Някога Митуш стигаше до Мусала с колело. През септември 2014 г. тогава 80-годишният алпинист направи 43-тия си пеши поход до София. Митуш каза тогава, че посвещава похода си на Самоковската комуна и 9 септември. След соцконгреса в София през 2002 г. Митуш се хвалеше, че Сергей Стнишев го завел на обяд, а днес никой не му подава ръка за спасение, най-малко настоящият евродепутат Станишев.

07-06-01-vladimir-georgiev
Владимир Георгиев

„Шипочки е едно от най-известните имена в българския алпинизъм. Толкова се хвалеше от партията, от Станишев, а сега човекът е по-беден и от църковна мишка. Къде е Сергей Станишев, който в Европарламента получава 30 000 лв. заплата, да му помогне, да му подаде ръка, дори с малко… няма го”, клатят с горчивина глави приятели на алпиниста. На всеки конгрес на столетницата Митуш носеше цветя от Рила, а сега на него няма кой да му донесе един къшей хляб.

През младите си години Димитър Шипочки имаше желязна воля, бе предприемчив, жизнен и преливащ от енергия, всички, които се разминаваха по улиците с него, забелязваха позитивното му настроение.

От неправителствена организация „Милост за слабите” в Самоков с председател Кирил Бонев чрез страниците на вестник “Вяра“ се обръщат към институциите и община Самоков да помогнат на изпадналия в беда човек, които беше емблема на града. „Настояваме Димитър Шипочки да бъде включен в Домашния социален патронаж към община Самоков, за да получава поне топла храна. Той има нужда от почасово обслужване. Шипочки има нужда да бъде обгрижван. Този човек достойно трябва да живее и достойно трябва да умре, а не като куче”, съобщиха от организацията.

RELATED ARTICLES

Most Popular