Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилПетър Паунов: Протестите в Кюстендил се организират от БСП и присъдружните й...

Петър Паунов: Протестите в Кюстендил се организират от БСП и присъдружните й партии

Граждани: Като си избираме този кмет така ще е! Идват местни избори – мислете, за да не плачете отново! 

 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заподозря БСП и присъдружните й партии в организирането на протестите в града. „Протестите в Кюстендил се организират от БСП и присъдружните й партии, които крещящо се нуждаят от възстановяване на рейтинга и затова само с призоваване за протести и агресия се опитват да прикрият това, че за последната година и половина унищожиха държавата”. Това заяви по време на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той посочи, че организираният за понеделник протест е упрек към администрацията за това, че не са вдигали данъците по- рано. „Ние никога не сме искали да взимаме пари от нашите съграждани, без да има нужда за това. Вероятно и никой няма да подсети, че данъците от 2,2 промила, каквито бяха, след това бяха свалени с усилията на общинска администрация и общинските съветници на 1,4 промила, точно заради добрата ни работа с европейските средства и заради добрата реализация в приватизационната програма  и с изключителни икономии.

Това, че някой си позволява да говори за облагодетелстване на мен или колеги от общинска администрация показва намеренията на такива хора, защото обикновено показва намеренията на другите. Тук не е място за облагодетелстване и в община Кюстендил се работи на най-ниските цени в цяла България. Някой задаваше въпроса – къде са парите. Парите се у вас, уважаеми съграждани, ние никога не сме го крили. Стремели сме се да работим със символични данъчни ставки, за да може този ресурс през цялото време да остане във вас и да можете да го инвестирате във вашите домове и поминък, във вашия бизнес и начинания”, коментира още П. Паунов.

Кризисният ПР на градоначалника Петър Паунов идва в момент, в който града буквално „кипи”, а общественото недоволство взима връх. Причината е в драстичното увеличение на данъците за МПС. Новият по-висок налог ще трябва да платят около 20 хиляди собственици на леки автомобили, както на АТВ, четириколесни и на триколесни МПС. Социалните мрежи в града от няколко дни са залети от призиви за масови протести и бунтове срещу общинското ръководство:

„Кюстендилска община няма приходи, защото благодарение и на собствената си политика, в нея живеят все по малко данъкоплатци. И вдига всички данъци, но най вече ония, при които ще се наложи да платиш, за да получиш някаква услуга – не можеш да минеш колата си на преглед без платен данък! И за това, давай тоя данък нагоре до безкрай! Май е време за протести!”

„Кюстендил  е най-скапания  областен град… Град без приходи в който останаха да живеят само пенсионери, роми и лизачи на държавни и общински служби, които не носят приходи и затова общинската хазна е празна И ПО-ЛОШО ЩЕ СТАВА”

„Данък на автомобил 132 киловата над 20 г еко 3 в София данък 226.80 в Кюстендил 375”,  са малка част от стотиците коментари, които заливат социалната група „Аз съм от КЮСТЕНДИЛ”.

Не се забавиха реакциите на гражданите и след пресконференцията на общинското ръководство, в която кметът Паунов нарочи за организатор на протестите БСП. Жителите на Кюстендил определиха изявленията на градоначалника като отчаян опит да придаде политически оттенък на гражданския протест, като по този начин да омаловажи настроенията в града. „Това е умението да прехвърляш от болната глава на здравата. Прави го вече десетки години. Къде тук е държавата?  Нали имахме инвеститори, минерална вода, туристи. Днес ходих да платя данъка… Миналата година 90 лв., а сега 162 лв. и 48 ст. Как изчисли тези стотинки ”. „ Като си избираме тоя кмет така ще е Кюстендил е градът с най ниски заплати и с най високи данъци, браво! Тези заеми дето ги тегли някой трябва да ги връща, но да даде отчет какво направи и кое е рентабилно и носи приходи за града! Идват местни избори, мислете, за да не плачете отново”, пишат гневни потребители в мрежата.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

Comments are closed.

Most Popular