Пламена Иванова от ОУ „Неофит Рилски“ е училищният шампион в състезанието Spelling Bee 2024

На 29.02.2024 в Основно училище „Неофит Рилски“, град Дупница се проведе училищният кръг на четиринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион – Пламена Иванова, спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата article и победи Кристиян Колев, който остана на второ място. И двамата ученици ще продължат участието си в регионалните квалификации на състезанието Spelling Bee, които ще се проведат в периода 14-17 март, 2024 г., а най-добрите ученици ще участват в регионалните състезания на 23 март, 2024 г.

В Spelling Bee JUNIOR училищният шампион – Константин Каменов спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата wander и победи Деан Иванов, който остана на второ място. Те също ще продължат участието си в регионалниите квалификации на състезанието.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE Green, с което организаторите насърчават учениците да да участват в различни инициативи, свързани с опазването на околната среда. Преподавателите от училище “Неофит Рилски” споделиха, че за тях е важно да възпитат младите хора в отговорност, грижа и любов към Земята. Всеки месец (от м. ноември до м. март) изпращат по едно предизвикателство. Задачите са свързани с водене на природосъобразен начин на живот, ограничаване на вредните за околната среда продукти и пестене на природни ресурси. Споделят с участниците интересни идеи и забавни дейности, които ги ангажират да бъдат „по-зелени“ в ежедневието.

“Заедно можем да помогнем на нашата планета и да я направим по-добро място за живеене.” е посланието им към учениците.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. Interlogistica са  логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

Развитието на състезанието може да се проследи на www.spellingbee.bg и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/bulgarianenglishspellingbee.