Постоянен арест за брата и сестрата, обвинени в производство на дрога в Крайници

Мъжът и свекърът на 30-годишната Ралица излежават присъда за наркотици в затвор в Гърция

 

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова, определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Йордан Джипов, на 23 години, и Ралица Стоилкова, на 30 г. Искане за вземане на най-тежката мярка бе внесено от прокурора от Окръжна прокуратура Владимир Мицов.

Защитата на двамата в лицето на адв. Александър Райнов поиска те да бъдат освободени напълно, в краен случай или с подписка, или под парична гаранция, или под домашен арест.

Братът криеше своето лице.

По време на пледоарията на защитата на двамата обвинени в съдебната зала стана ясно, че Йордан работи на граждански договор от средата на януари в столична фирма, а Ралица има син на почти 3 години, както и че двамата рядко ходят в селото на родителите си. С тези доводи защитникът им поиска те да бъдат освободени, както и чистото съдебно минало, тъй като младият мъж трябва да работи, а детето на Ралица няма кой да го гледа, тъй като тя живее само със свекърва си. В мотивите си адвокат Райнов заяви, че никой не избира роднините си, визирайки, че съпругът на Ралица се намира в затвор в Гърция. По наша информация той е там заедно с баща си Темелачко Стоилков и другия си брат. Тримата излежават присъда за наркотици. Заловени са в южната ни съседка преди повече от година с наркотик на стойност близо 1,5 млн. лв., скрит в газовата бутилка на автомобила. Оттогава в полезрението на криминалистите е попаднала Ралица.

“Искам да бъда свободен”, бяха единствените думи на Йордан в съдебната зала. “Искам да бъда свободна, у дома при детето си”, бяха думите на Ралица.

Досъдебното производство е започнато на 24.02.2020 г. за това, че на тази дата, в къща в село Крайници, община Дупница, без надлежно разрешително са държани с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно: кетамин с бруто тегло 5,110 кг, метамфетамин, с бруто тегло 134 грама, както и съоръжение за производство на наркотични вещества.

Йордан и Ралица са привлечени като обвиняеми за извършване на престъпления по чл. 354а, ал.1, изр.1, пр. 1, 2 и 4, алт.1, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК и по чл. 354а, ал.1, изр.2, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК. Деянията им представляват тежки умишлени престъпления, като за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.1 от НК законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лв., а за престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.2 законът предвижда лишаване от свобода за срок от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

Адв. Александър Райнов

В мотивите си съдът посочва, че може да се направи обосновано предположение, че се касае за дейност, свързана с производство, преработка и държане на наркотични вещества, с цел разпространение. Съдът счита, че предвид безспорния факт, че се касае за жилище, което обвиняемите ползват, до което имат достъп, не може да се изключи тяхната съпричастност с посочената дейност, като е без значение фактът дали други лица имат връзка с тази дейност. Касае се за тежки умишлени престъпления, с висока степен на засягане на обществените отношения, свързани с опазване на общественото здраве, с оглед на което съдът счита, че се касае и за висока степен на обществена опасност на обвиняемите, независимо от факта, че не са осъждани. Съдът приема, че е налице реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление и счита, че следва да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест пред САС в 3-дневен срок, считано от днес. В случай на обжалване насрочва делото за 05.03.2020 г.

снимки