Празник в Костенец! С паметник на Св.Климент и модерен СТЕМ център гимназията отбеляза 50 г. юбилей

С откриване на бюст-паметник на Свети Климент Охридски и СТЕМ център, гимназията в Костенец отбеляза патронния си празник. Денят с право ще остане исторически за учебното заведение на улица „Бреза“ 4, което чества 50 години от създаването си.

Сред гостите, уважили тържеството на СУ „Св.Климент Охридски“,  бяха зам.-кметът на община Костенец М. Минчева, председателят на Общинския съвет И. Банчев, началникът на  РУО София област Р. Иванова, общински съветници и служители, бивши и настоящи учители и ученици.

 

 

Честването започна с тържествена церемония по откриване на бюст-паметник на Св. Климент Охридски в училищния парк. Ликът на народния будител е дело на скулптура Димо Бойчев. Тържествени слова, рецитал и композирана за празника детска песен изразиха признателността към светеца. Новооткритият паметник бе отрупан с венци и свежи цветя.

С отрязване на трикольорната лента отвори врати STEM центъра за обучение по роботика, математика, физика, биология и химия. Там, сред домакините на центъра, бяха и двата хуманоидни робота, които очароваха всички с демонстрираните възможности да говорят и танцуват. Гостите буквално влязоха в абстрактния свят на Бъдещето, когато изпробваха очилата за виртуална реалност със заредени в тях дигитални образи.

Усещането за футуристична паралелна действителност се допълни и от демонстрация на възможностите, които имат интерактивните дисплеи за визуализация на уроците в обучението по физика и биология.

В чест на 50-годишнината бе представен и филмът „Един неразделен клас“, чийто автори са Петър Донкин и Мирослав Христов. В юбилейната лента любими бивши учители влизат отново в час, за да споделят „къде останаха чудните вечери, с безброй желания неизречени“.

Тихомира Стаматова и Петя Стоименова от 6-и клас разказаха за живота и делото на светеца, а осмокласничката Мила Пешева рецитира „Свети Клименте“ от Иван Вазов.

„Климент – това сме ние! Климент – това е всеки днешен учител, който подобно на него „поучава денем и нощем, чрез дело и слово и доближава до себе си децата“. Климент – това е всеки днешен ученик, който подобно на него пише и чете със същата любов на кирилица. Климент – това е всеки днешен българин, който вярва в написаното от него, че трябва да „бъдем приветливи към човеците, за да оставим на земята добър спомен“…

Колкото и да са трудни изпитанията на съвремието ни, колкото и да ни се иска понякога да се оттеглим, подобно на Климент в края на живота му, нека си спомним отговора на цар Симеон към него: „Оттегляне може да има, струва ми се, само за недостойните, а пък ти си по-горе от всяко достойнство!“… След което той остава до сетния си час български първоучител!“, заявиха от гимназията в Костенец.

И отправиха пожелание към всички – да бъдат „по-горе от всяко достойнство“ и да оставят „добър спомен на земята“.

На 15 септември 1971 г. средното училище отваря врати в град Костенец. Димитър Благоев е патрон на школото 20 години, а през 1992 г. на Общинска сесия се преименува в „Св. Климент Охридски”. Първият учителски съвет се провежда на свещи, защото няма електричество, а класните стаи са „обзаведени” само с чинове и черни дъски. Днес в училището се обучават 545 ученици в 26 паралелки.

Камен ЯНЕВ

Снимки: СУ “Св.Климент Охридски”