Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБлагоевградПревозвачи от Благоевград тръгват на шествие срещу скъпите горива

Превозвачи от Благоевград тръгват на шествие срещу скъпите горива

Камарата на автомобилните превозвачи в България организира в сряда протест срещу високите цени на горивата. Протестни действия ще има в 6 града в страната – София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас и Благоевград.  Началото на протеста в Благоевград е насрочен за 10 часа. Има промяна в първоначално обявеното място за събиране на протестиращите. Превозвачите ще се съберат на 88-ия км на АМ „Струма“, на разширението, което служи за паркинг. Това уточни председателят на камарата Димитър Димитров.

От там ще тръгне шествие в посока Симитли, към разклона за Банско, където камионите ще обърнат на детелината и ще тръгнат обратно към кръговото кръстовище при Благоевград, където всеки автомобил ще поеме по своя маршрут. Събирането на автомобилите ще започне час и половина преди насрочения начален час.

В протестното автошествие се очаква да се включат поне 40 автомобила.

Димитър Димитров подчерта, че няма да бъдат затваряни магистрали и основни пътища. “Затруднение на движението ще има, заради преминаването на толкова много техника, но затваряне няма да има”, увери той. „

Част от исканията са още да се намали акциза, както и да се направи детайлна проверка върху вноса на суровия петрол.

 

„Редица държави, сред които Белгия, Франция, Испания, Италия и други, имат мерки за подпомагане на превозвачите. На места се намали акцизът, на други – с твърда сума, на трети места превозвачите се подпомагаха допълнително на композиция, за да бъде поет първоначалният удар при това значително поскъпване на горивата“, коментира още Димитър Димитров.

Браншът даде срок от 1 месец на правителството, за да реши поне част от проблемите и ако то отново не направи нищо, на 18 май ще парализират цялата държава.

Настояването на автобусните превозвачи е и т. нар. субсидии и компенсации, давани им за нерентабилност на някои автобусни линии, да им бъдат изплатени от държавата на 100%,  обясни Димитър Димитров.

“По-справедлив начин за заплащането на пътни такси от ТОЛ системата няма. Категорично в България трябва да има добре работеща ТОЛ система, но за съжаление нашето мнение е, че такава няма. Нашата система има много сериозни пропуски и дупки, смята изпълнителният директор на КАПБ. Димитров коментира още, че е запознат със случаи, при които техническа неизправност в системата е станала причина някои превозвачи да не успеят да заплатят съответната такса, за което получават глоби. Докато не ги заплатят, не могат да преминат граничните пунктове. Българските превозвачи не са престъпници”, посочи още той.

Превозвачите са под постоянна заплаха от спиране на доставките на горива заради войната в Украйна. Десетки фирми са пред фалит и заради липсата на адекватна политика от страна на управляващите.

Протестът се организира от Българската камара на автомобилните превозвачи.

От община Симитли предупредиха, че в сряда са възможни затруднения в придвижването, в посока Симитли заради протеста.

RELATED ARTICLES

Most Popular