Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСапарева баняСапарева баня приема Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА...

Сапарева баня приема Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

В курортния град ще се строят нови два 5-звездни хотела

 

 

Сапарева баня ще бъде домакин на деветото издание на Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм през септември т.г. Този форум означава голямо признание за положените усилия на общинската администрация и за вложените средства на инвеститорите, които привлякохме през последните 6 години. Това събощи кметът на Сапарева баня Калин Гелев след кръгла маса на тема „Национален план за възстановяване и устойчивост и мястото на балнеологията. Възможности и заплахи“, която се проведе в Хисар.

„Сапарева баня се превръща в привлекателно място за балнео, СПА и уелнес туризъм. Като туристическа дестинация привличаме гости заради Рилските езера и заради магическия танц „Паневритмия“ на Бялото братство, но през последните години, раздавайки минералната вода на повече от 40 ползватели, голяма част от тях успяха да реализират добри проекти. Нови 5, 4 и 3-звездни хотели обогатиха портфолиото с възможности за настаняване и предлагане на услуги на високо ниво на територията на община Сапарева баня“, добави Гелев пред Bgtourism.bg . Кметът сподели, че преди пандемията общината е реализирала годишно близо 90 хиляди нощувки. Той очаква постепенно туристическата индустрия в региона да се възстанови и 100-те хиляди нощувки годишно да бъдат реализирани още през 2023 г. “Предстои издаване на разрешение за строеж на два нови обекта, които също са 5-звездни.   Новите хотели в района на Сапарева баня ще бъдат близо 250 местни и ще привличат гости за балнео, СПА и уелнес туризъм. Очаква се да бъдат реализирани в рамките на 4-5 години. Предстои одобряване на самите проекти и издаване на разрешение за строеж от архитекта на общината. През есента се очаква да започне строителството на поне единия обект“, добави кметът.

Той благодари на българските туристи, които избират Сапарева баня за своята ваканция, като очаква през следващите години дестинацията да стане по-разпознаваема и за съседните държави Република Северна Македония и Сърбия. Големите приоритети пред Общината са свързани с инфрактруктурните проекти, които да привлекат повече инвеститори, както и атмосферата в централната градска част да стане по-привлекателна за местните жители и туристите. Гелев сподели, че общината привлича туристи и с кулинарен туризъм, както и с интересните забележителности в региона. „Голямото предимство на Сапарева баня е природната даденост. В курортно селище Паничище имаме ски писта. В момента обособяваме ПУП и за още две писти, за да може да развиваме по-сериозно и зимен туризъм. Моята цел е Сапарева баня целогодишно да привлича туристи и да предлага висококачествен продукт на своите гости.  Искаме да бъдем разпознаваемо място – да сме Сапарева баня на България, Балканите и Европа. Не искам да ни оприличават с Баден Баден или с някой друг световноизвестен курорт, защото ние сме достатъчно древна цивилизация и държава с над 1 300-годишна история.

Това, което ни липсва е разбиране от държавата. Надявам се нещата да се променят, защото туризма ще бъде двигателната сила на България, каза още кметът на община Сапарева баня. Той е категоричен, че Общината върви в правилната посока и инвеститорите разбират това.

RELATED ARTICLES

Most Popular