Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаПревърнаха в сметище поляна между Дупница и Бистрица

Превърнаха в сметище поляна между Дупница и Бистрица

Бунището е на метри от параклиса „Св. Архангел Михаил”, от общината изпращат проверка

Поляна между Дупница и село Бистрица е превърната в сметище. Само на около 400-500 метра от параклисчето „Св. Архангел Михаил” и пътя Дупница – Бистрица са стоварени камари боклуци. Има всичко – от битови до строителни отпадъци. Струпани са износени автомобилни гуми, остатъци от мебели и техника, пластмаса, найлони, късове бетон, пръст… Боклукът вероятно е докарван в продължение на немалко време и е като истинска язва. Особено на фона на красивата гледка към Рила планина над Бистрица, където стремежът е да се развива туризъм.

За проблема сигнализирахме община Дупница. „Служители ще отидат на място, за да преценят какво и кога да бъде предприето”, каза говорителят на общината Христо Апостолов.

Мястото под планинското село, където стремежът е да се привличат туристи, е превърнато в бунище.

Във връзка с поредното сметище попитахме и за реализацията на проекта за опазване на околната среда с в районите на Дупница и Бела паланка, спечелен в партньорство със Сърбия. Отговорът е, че все още не е приключила процедурата по обявената обществена поръчка.

Както сме писали, преди няколко месеца общините Дупница и Бела паланка защитиха проекта „Опазване на екосистемата в селските райони на Дупница и Бела паланка” по Програмата за трансгранично сътрудничество, приоритетна ос „Околна среда”. Сред заложените дейности са изготвяне на карта на замърсените зони и идентификация на критичните места за почистване, както и доставка на оборудване – багер, самосвал и други. Идеята е техниката да бъде използвана от общинското предприятие по чистота за премахване на нерегламентирани сметища, за което се налага наемане на машини, както и за всякакви нужди на общината, свързани с намесата на техника. За община Дупница по проекта са заложени  около 270 хиляди евро.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular