Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняОбщински имоти в Сапарева баня на тезгяха

Общински имоти в Сапарева баня на тезгяха

Местният парламент взема решения за продажба и отдаване под наем на терени в града, Овчарци и Ресилово

Имоти в Овчарци, Ресилово и Сапарева баня ще продава община Сапарева баня, става ясно от дневния ред на предстоящото заседание на местния парламент.

Eдиният от имотите в село Овчарци (м. Ридо), за чиято продажба се иска съгласието на Общинския съвет (ОбС), е с площ 1231 кв. м и пазарна  оценка, изготвена от лицензиран оценител, 5440 лв. Теренът е частна общинска собственост. Включен е в тазгодишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, и към него има интерес за закупуване.

Другият имот в землището на Овчарци (м. Ридо и Долците) е с площ 217 кв. м и пазарна оценка 1480 лв. Заявление, че иска да го купи, е внесъл Райко Мантарков.

Имотът в Сапарева баня е с площ 12 кв. м и пазарна оценка от 560 лв. без ДДС. Към него също е проявен интерес за закупуване.

Георги Камджилов от Овчарци иска да закупи терен от 497 кв. м в същото село. Предложението е Общинският  съвет да приеме  пазарна оценка в размер на 36.50 лв./кв. м без ДДС, или 18 150,00 лв. без ДДС за целия имот.

С друга докладна се предлага прекратяване на съсобственост между общината и физическо лице чрез продажба дела на общината. Николай Костадинов, който е собственик на 698/710 идеални части  от имота с площ 710 кв. м, е подал заявление, че иска да купи общинската част. Пазарната оценка е 30.83 лв. за 1 кв.м без ДДС, или 370 лв. без ДДС за имота като цяло. Предстои Общинският съвет да определи продажната цена. На заседанието си на 24 юни общинските съветници трябва да определят размера на началната тръжна цена и на другите имоти, за чиято продажба ще бъдат проведени публични търгове.

Два поземлени имота ще бъдат отдадени под наем. Единият от тях е нива от 645 476 кв.м в с. Сапарево (м. Ръжана), частна общинска собственост. Имотът фигурира в програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г., раздел  „Отдаване под наем”. Нивата и сега се ползва под наем, но договорът изтича на 30 септември. Проявен е интерес за отдаване под наем. Предложението е да се определи начална наемна цена, да се проведе търг и да се сключи договор за 5 години, считано от 1 октомври.

Другият имот също е в Сапарево (м. Св. Георги), с площ 29 349 кв.м. Предлага се Общинският съвет да включи нивата в годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2021 г., да определи начална тръжна цена за отдаването под наем и да разреши да се проведе публичният търг.

На сесията си в четвъртък съветниците в курорта ще разгледат и  предложение за одобряване на задание и разрешаване изготвянето на проект за Подробен устройствен план /ПУП/ – План за застрояване /ПЗ/ по Закона за устройство на територията за промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди на два поземлени имота. Имотът е в Сапарева баня (м. Горнио герен). Собственост на „Котлоремонт“ ЕООД, което иска да изгради жилищна сграда на мястото.

Местният парламент ще трябва да вземе решение и по докладна, свързана с искане на Ладислава Димитрова за извършване на    административни услуги от общината. Докладната касае даването на предварително съгласие за провеждане/определяне на трасе през общински имоти с цел учредяване право на прокарване на  външно ел. захранване (въздушна линия) – ниско напрежение на едноетажна жилищна сграда, намираща се в Сапарева баня (поземлен  имот  в м. Под селото), одобряване на задание и разрешаване изготвянето на проект за Подробен устройствен план (ПУП) – Парцеларен план (ПП) за елемент на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираната територия  и  даване на съгласие да бъде учредено право на прокарване и сервитут на елемент на техническата инфраструктура.

Сред по-важните предложения е и това Общинският съвет да съгласува бизнес план за развитие на дейността на „ВиК  Паничище“ ЕООД като ВиК оператор за периода 2022-2026 г.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular