Предупреждения за екокатастрофа по река Струма

Опасност за пресъхване на притоците заради никнещите малки ВЕЦ-ове и разкопаването на коритата

 

Неправителствената организация на риболовците “Балканка” предупреди за екокатастрофа във водосбора на река Струма заради замърсяването й с отровни метали.
Питейните водоизточници у нас са под заплаха, никнещите като гъби мини ВЕЦ-ове пресушават малките реки, а разкопаването на речните корита за вадене на баластра води до наводнения при високи води, предупреди Димитър Куманов от Управителния съвет на “Балканка” на пресконференция на тема “Водните ресурси и хората в България – жертва на престъпно управление”.

“От 7 години “Балканка” се бори с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) със случващите се безобразия. За съжаление ситуацията ескалира в негативна посока. Кризата в Перник е само върхът на айсберга”, каза Димитър Куманов.
Според него обаче не трябва да се използва ситуацията, за да се създава паника сред хората, че ще останат без вода, а да се вземат адекватни управленски решения.

С изключение на язовир “Студена” всички останали язовири са пълни, каза Кузманов.
Според него след предприетите мерки за язовир “Бебреш” от 4 януари е спряло източването на водоема и ботевградчани може да се разминат с режим на водата, какъвто имаха през 2016 г.
По-ниски са нивата на язовирите “Дяково” (край Дупница), “Асеновец” (край Сливен) и “Ястребино” (край Омуртаг и Антоново). След случая с язовир “Студена” обаче МОСВ ограничи ползването на тези водоеми само за питейно водоснабдяване.
Заради безобразията, вършени през последните години с малките реки, от “Балканка” искат оставките на шефовете на басейновите дирекции в Плевен и Пловдив, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, която пое отговорността за разораването на река Вит, покрай строителството на магистрала “Хемус”, и на началника на ДНСК Иван Несторов.

ВЕЦ “Пчелина” замърсява река Струма

 

Покрай водната криза на Перник наяве излезе проблемът с изградения едноименен ВЕЦ на язовир “Пчелина”. Водоемът е построен по времето на социализма, за да се ползва от промишлените предприятия в Перник и да не замърсява водите на река Струма.
След 1989 г. ползването на вода от него постепенно е преустановено и заводите се насочват към язовир “Студена”. Причината е по-ниската цена на водата.
След пренасочването на промишлените предприятия към язовир “Студена” част от оборудването – тръбите и помпената станция на язовир “Пчелина”, са продадени от държавното предприятие “Напоителни системи”, което е под шапката на Министерството на земеделието. Така днес язовирът не може да се ползва от предприятията в Перник.
Има и друг проблем – цялата вода от язовира е разрешена за ползване за нуждите на пуснатия в експлоатация през 2016 г. мини ВЕЦ. Той е собственост на “Пауър Туенти Туенти” ООД. В дружеството акции имат съпругът и братът на бившия зам.-министър на екологията Фатме Илияз от кабинета “Сакскобургготски”. Те са купили правата за изграждането на водната централа от друга фирма, която местните хора свързват с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.


Ефектът от пускането на ВЕЦ-а е пресушаването на язовира през 2016 г. Това става напълно законно, след като МОСВ е дало разрешително за ползване на 182 млн. куб. м вода от язовира годишно, при условие че обемът му е 54 млн. куб. м. След подадените множество жалби от местните МОСВ коригира разрешителното за ползване. Сега язовирът е пълен.
Но ВЕЦ-ът замърсява река Струма след изпускането на водите. Само за миналата 2019 година от “Балканка” са документирали няколко такива случая. “Река Струма течеше във всички цветове на дъгата. Миришеше и силно на сероводород”, каза Димитър Куманов.
На жалбите на “Балканка” отговорните институции казват, че замърсяване няма. Няма ги и обаче и рибите. “Днес в реката под язовира е невъзможно да хванеш мряна, пъстърва и клен, които до неотдавна рибарите ловяхме. Тази река беше отровена от МОСВ”, каза Димитър Куманов.
За унищожаването на живота в река Струма след язовир “Пчелина” има доклад на БАН. Резултати от него бяха представени от Пенчо Пандъков. Според проучването на 5 км от ВЕЦ-а няма никаква риба заради липсата на кислород във водата. На около 15 км под стената на язовира са изчезнали 15 вида риби и 1 мида, твърди Пандъков.
Прокуратурата се заинтересува от състоянието на язовир “Пчелина” покрай водната криза в Перник, и то след изказването на кмета Станислав Владимиров за липсващата инфраструктура и невъзможността да се ползва за промишлени нужди.

 

Мините в Босилеград също замърсяват река Струма

 

Другият голям проблем в региона е свързан с трансгранично замърсяване на река Драговищица от мините в Босилеград, която се влива в река Струма, припомниха от “Балканка”.
Допълнително коритото на река Струма години наред беше разкопавано в търсене на злато в района на кюстендилското село Копиловци, посочи Куманов. Отделно са дадени големи площи в Кюстендилско – зона “Злогош” и зона “Гърбина”, за проучване на полезни изкопаеми.
Всичко това е заплаха за питейните водоизточници на жителите в област Кюстендил, предупреди Куманов.

 

Мораториум върху строителството на мини ВЕЦ-ове

От “Балканка” продължават да настояват за налагане на мораториум върху строителството на мини ВЕЦ-ове върху коритата на малките реки, докато не се приеме методика за максимално допустимия отток на реките и рибните проходи.
Сега ефектът от строителството мини ВЕЦ-ове е пресъхване на реките под водохващанията. Такива случаи бяха регистрирани неколкократно през миналата година.

Бумът в строителството на малки ВЕЦ-ове е след 2000 г. От тогава до сега са построени 170 нови от общо 260 работещи. Част от тях бяха изградени с европейски пари. Заради това Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България заради двойно финансиране – обектите са изградени с европари, а след това държавата изкупува тока на преференциални цени.
Всички тези водни централи не са на случайни хора, казва Димитър Куманов. Както стана ясно, ВЕЦ-ът на язовир “Бебреш” е на дружество, чийто собственик е Васил Златев, баща на бизнесмена Валентин Златев.

БСП иска оставката на кабинета сега заради водната криза, но част от тези ВЕЦ-ове са и на политици, свързани с левицата, каза Куманов, без да посочи имена.
Разследване на журналистката Генка Шикерова показа, че около 140 малки ВЕЦ-а са изградени незаконно от политици, техните деца или приближени. След него, през 2017 г., прокуратурата започна проверка, а управляващите от ГЕРБ обещаха да предприемат мерки. Две години по-късно по този въпрос няма нищо, а прокуратурата пази мълчание.
Нещо повече – ДНСК, която трябва да следи за законността на изграждането на съоръженията, е отказала да предостави данни дори кой ги е проектирал, твърдят от “Балканка”.
Организацията показа рибни проходи, при които рибите трябва да са алпинисти, за да могат да ги преодолеят.

 

Построен рибен проход за риби алпинисти

 

А строителството на нови малки ВЕЦ-ове продължава. С разрешение от държавната фирма “Напоителни системи” в момента се строи ВЕЦ на язовир “Домлян” (Пловдивско), казаха от “Балканка”.
Разрешение има и за изграждането на ВЕЦ на питейния язовир “Ястребино”, който обслужва община Антоново и би трябвало да обслужва и населението на община Омуртаг, което от 30 години е на воден режим, но не го прави, посочи Димитър Куманов.
Разкопаването на речните корита също нанася непоправими щети на природата. Най-пресният пример е с незаконния насип на строящата се в момента магистрала “Хемус”, в резултат на което река Вит пресъхна, припомни Димитър Куманов.

 

Ефектът – смърт за живите организми

 

Преграждането на реките има само отрицателни последици за природата. Постепенно и регулярно се убива животът не само в реките, но и около тях, каза хидрологът Пенчо Пандъков от БАН.
Завиряванията в малките реки, в които се къпехме като деца, вече ги няма. Миграцията на водните обитатели е блокирана. Рибата и живите организми измират. Десет вида риби и безгръбначни безвъзвратно са изчезнали, посочи Пенчо Пандъков.
Блокира се и миграцията на седиментите, допълни той. При липсата на тези наносни отлагания започва вкопаване на реката и тя става като канал. При прииждането на високи води се получават големи наводнения, обясни Пандъков.
Застрашени са и местните хора край реката. Липсата на вода им пречи за развитието на земеделието, смята още той./ mediapool.bg