При огромен интерес започнаха безплатните очни прегледи в Самоков

При огромен интерес пред сградата на Община Самоков вчера започнаха безплатните очни прегледи, с което беше даден старт на Националната скринингова кампания на БЛС , Българското дружество по офталмология и Байер България – “Зрението е всичко! Прегледай се!”.

В мобилен очен кабинет през целия ден се преглеждат предварително записалите се възрастни хора. За малките пациенти е предвиден отделен кабинет в сградата на Общината. Децата се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителената инициатива „Българската Коледа“.

Безплатните консултации ще продължат до 16 часа, а при голям интерес е предвидено прегледите да продължат и до 18 часа.

Представители на организаторите – Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България, дадоха своеобразен старт на инициативата и лично се увериха в интереса към Националната безплатна скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“.

Кампанията цели да диагностицира най-честите социално – значими очни заболявания, да информира българското общество за важната роля на профилактиката, грижата за очното здраве и навременни очни прегледи. Кампанията „Зрението е всичко! Прегледай се!“ си поставя амбициозната задача да обхване най-уязвимите групи от населението у нас: децата и хората около и над 50-годишна възраст.

В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети над 40 населени места в страната, част от които в Югозапада. В първата група от населени места следват още:

Кюстендил – 11 май (вторник)

Дупница – 12 май (сряда)

Гоце Делчев – 13 май (четвъртък)

Сандански – 14 май (петък)

Ихтиман – 11 юни (петък)

Кампанията за безплатни очни прегледи продължава до 16 юли 2021г . Повече информация за организацията на кампанията в различните градове и начините за записване на час в отделните населени места може да бъде намерена в съответната община и в местните медии.