Производителят на набедената лютеница завежда дело

liutenitsa

Набедената лютеница, за която бе съобщено, че съдържа наркотик

Производителят на набедената от “Активни потребители” лютеница обмисля да търси правата си в съда, стана ясно на пресконференция на Съюза на преработвателите.

Изследването на лютеницата, което беше обявено преди дни от асоциация „Активни потребители”, не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начинът, по който са взети пробите и следователно буди съмнение неговата стойност.

Около това становище се обединиха Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци и други представители на бранша.

Според Константин Ламбрев, председател на браншовата организация, няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид, освен това въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, а количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на браншовия стандарт, предаде Дарик. По думите му, пробите от асоциация „Активни потребители” са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември.

Олеамидите не са вредни за здравето и могат да се открият навсякъде, където се използват преработени растителни мазнини, обясниха от бранша и описаха подробно производствените стандарти при приготвянето на лютеницата.

От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала.

Скандалът с лютеницата избухна миналата седмица, след като от “Активни потребители” съобщиха, че в нея е открито опасно вещество, което има сходни качества на наркотик. Ден по-късно от Българската агенция за безопасност на храните увериха, че откритото вещество олеамид било обичайно да се съдържа в хранителни продукти и не е опасно. Набедената лютеница е на фирма “Идеал Продукт”, базирана в Перущица.

Компанията обмисля да търси правата си по съдебен път, но не разполага с протоколите от изследванията, направени в Белгия.

“Обмисляме да си търсим правата в съда, но ще обсъдим казуса с останалите колеги”, каза Рангел Пинджарев, изпълнителен директор на фирмата производител на набедената лютеница, цитиран от “Монитор”.

В момента се чакат резултатите на акредитирана лаборатория и вътрешната им проверка.

От асоциация „Активни потребители“ не са присъствали на пресконференцията, стана ясно още днес.

Преработвателите отрекоха и твърденията в изследването на асоциацията, че влагат в лютеницата повече захар и повече сол, отколкото би трябвало, предаде БНР.

Милена Калибацева, която е директор в друга фирма, произвеждаща лютеница, коментира, че всички производители спазват нормите за вложеното количество захар. Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.

“Активни потребители” изследвали 12 вида лютеници

Според изследването на “Активни потребители”, обхванало 12 марки лютеница – индустриално и домашно произведени от различни райони на страната, разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство, тъй като в него имало много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.

Добрата новина е, че в изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти. Някои от пробите били изпращани и до лаборатория в Белгия за потвърждаване на резултатите.

Официално лабораторията на “Активни потребители” няма право да изследва храни.