Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияПроизводителят на набедената лютеница завежда дело

Производителят на набедената лютеница завежда дело

liutenitsa

Набедената лютеница, за която бе съобщено, че съдържа наркотик

Производителят на набедената от “Активни потребители” лютеница обмисля да търси правата си в съда, стана ясно на пресконференция на Съюза на преработвателите.

Изследването на лютеницата, което беше обявено преди дни от асоциация „Активни потребители”, не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начинът, по който са взети пробите и следователно буди съмнение неговата стойност.

Около това становище се обединиха Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци и други представители на бранша.

Според Константин Ламбрев, председател на браншовата организация, няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид, освен това въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, а количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на браншовия стандарт, предаде Дарик. По думите му, пробите от асоциация „Активни потребители” са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември.

Олеамидите не са вредни за здравето и могат да се открият навсякъде, където се използват преработени растителни мазнини, обясниха от бранша и описаха подробно производствените стандарти при приготвянето на лютеницата.

От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала.

Скандалът с лютеницата избухна миналата седмица, след като от “Активни потребители” съобщиха, че в нея е открито опасно вещество, което има сходни качества на наркотик. Ден по-късно от Българската агенция за безопасност на храните увериха, че откритото вещество олеамид било обичайно да се съдържа в хранителни продукти и не е опасно. Набедената лютеница е на фирма “Идеал Продукт”, базирана в Перущица.

Компанията обмисля да търси правата си по съдебен път, но не разполага с протоколите от изследванията, направени в Белгия.

“Обмисляме да си търсим правата в съда, но ще обсъдим казуса с останалите колеги”, каза Рангел Пинджарев, изпълнителен директор на фирмата производител на набедената лютеница, цитиран от “Монитор”.

В момента се чакат резултатите на акредитирана лаборатория и вътрешната им проверка.

От асоциация „Активни потребители“ не са присъствали на пресконференцията, стана ясно още днес.

Преработвателите отрекоха и твърденията в изследването на асоциацията, че влагат в лютеницата повече захар и повече сол, отколкото би трябвало, предаде БНР.

Милена Калибацева, която е директор в друга фирма, произвеждаща лютеница, коментира, че всички производители спазват нормите за вложеното количество захар. Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.

“Активни потребители” изследвали 12 вида лютеници

Според изследването на “Активни потребители”, обхванало 12 марки лютеница – индустриално и домашно произведени от различни райони на страната, разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство, тъй като в него имало много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.

Добрата новина е, че в изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти. Някои от пробите били изпращани и до лаборатория в Белгия за потвърждаване на резултатите.

Официално лабораторията на “Активни потребители” няма право да изследва храни.

RELATED ARTICLES

Most Popular