Прокуратурата в Перник започва проверка на случая с побоя над дете със специални потребности

Кметът на града Станислав Владимиров се срещна с пострадалото момче, класа и баща му

Районната прокуратура в Перник възложи проверка по прокурорска преписка, образувана след самосезиране по информация в медии за извършено престъпление. В нея се съдържат данни за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди над дете.

Става въпрос за поредния клип с насилие между деца в Перник, който се разпространява в социалните мрежи. На видеото се вижда как момиче удря шамари на момче, което плаче и се съгласява с всяка дума на насилничката. Друго момиче стои отстрани, наблюдава случващото и се смее, а трети човек снима клипа. По неофициална информация на БНР момчето е със специални образователни потребности, а едно от момичетата е дъщеря на бивша училищна директорка.

Наблюдаващият прокурор разпореди на полицейския орган да установи самоличността на лицето, нанасящо удари, което следва да даде пълни обяснения за случая на малтретиране на момчето.

В хода на проверката трябва да се установят всички очевидци на деянието, включително и лицето, заснело видеоклип със сцени на насилие, като им се снемат пълни и изчерпателни обяснения във връзка с деянието. Сведения по случая ще предостави и пострадалото дете.

Предстои да бъдат изискани документи, в това число от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за образувани възпитателни дела и респективно дали са наложени възпитателни мерки, както и от съответното учебно заведение.

Проверката ще бъде извършена в най-кратък срок под непосредственото ръководство на наблюдаващия прокурор, уточняват от прокуратурата.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също излезе с позиция срещу поредния случай на агресия между деца. Той категорично осъди деянието от кадрите, заснети с телефон, заявявайки: “Хората със специални потребности имат право на живот без насилие и дискриминация. Агресията и саморазправата не са начин за решаване на проблеми. Те са престъпление и ще бъдат наказвани”.

По-късно Владимиров посети Професионалната гимназия по облекло и туризъм “Св. Иван Рилски”, където се срещна с Илиян и неговия баща, както и с ръководството на училището, след като вчера в социалните мрежи бе публикуван клип, в който се вижда как над момчето е упражнено насилие, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

По време на разговора е станало ясно, че Илиян се обучава в приятелска и добронамерена среда от страна на неговите съученици, които изцяло го подкрепят след инцидента. Кметът и зам.-кметът Стефан Кръстев са посетили и класа на пострадалото момче. Владимиров е благодарил на съучениците му, че са създали приятелска среда в класа. Той е заяви пред тях, че емпатията и добротата трябва да бъдат водещи в отношенията между младите хора. По-късно Илиян и баща му са били приети в кабинета на Владимиров, където са говорили за интересите на момчето.

“В последните години перничани имаме изключителна нетърпимост към подобен тип действия, особено когато става въпрос за дете със специални образователни потребности”, заяви Владимиров. Той добави, че днес в двете училища, в които учат момичетата, взели участие във видеоклипа, ще бъдат проведени и педагогически съвети и взети решителни мерки след случая.

“Перник ще бъде спокоен и уютен град, такъв какъвто перничани го виждаме в мечтите си и няма да търпим подобно поведение”, заяви още Владимиров, цитиран от Dir.bg.

Местят побойничките в други училища

Момичето, заснето на видеоклип да бие момче със специални образователни потребности, е преместено в училище в Радомир. Ученичката, която е осмокласничка, сама е пожелала това, още преди педагогическият съвет в Шесто средно училище в Перник да излезе с решение, съобщи директорът Адриана Ольова.

Второто момиче от клипа, което наблюдава побоя и се смее, е ученичка в седми клас в Седмо основно училище. Тя също ще бъде преместена. В момента тече процедура, каза зам.-директорът на учебното заведение Миглена Александрова, предаде БНР.

Бащата: “Идваше ми да се разплача”

Бащата на битото момче Петър Анестиев сподели пред Bulgaria On Air, че се чувства изключително огорчен. Видеото е разпространено от лелята на малтретирания Илиян, която се надява това да е последният подобен случай.

„Попитах го: Защо са ти тези синини? Отговори: Тате, ударих се в стълб. Бях на работа. Класната му ми се обади и ми каза, че има клип за мен и че е пребит от момиче. Идваше ми да се разплача. Призна си. Каза, че три момчета и три момичета са му налетели и започнали да го бият. Не е могъл да се защити по никакъв начин“, разказа бащата.